Без улица „Богдан Филов“ в София

02.10.2009, 13:24  →  В медиите    

02 Октомври 2009 | в. „Дума“ | брой 223 | Ралица Табакова

Общинарите от ГЕРБ гласуваха за отмяна на старото си решение. Прочели са историята, коментираха от БСП.

С бурни дебати, различни трактовки на историята, лични обиди и прегласуване Столичният общински съвет отмени вчера решението си да има улица и барелеф с името на Богдан Филов в София. Предложението бе гласувано на 21 май с подкрепата на съветниците от ССД, ДСБ и ГЕРБ, но предизвика шумно възмущение, както у софиянци, така и от представителите на еврейската общност у нас. Първи срещу идеята улица да носи името на Богдан Филов се обявиха общинарите от БСП и депутатите от Коалиция за България. По-късно и самият Бойко Борисов, все още в качеството си на кмет, призова СОС да отмени скандалното решение. Президентът Георги Първанов на няколко пъти изказа същата позиция.

На вчерашното заседание на СОС по предложение на Малина Едрева от ГЕРБ точката за отмяна на решението бе добавена специално в дневния ред. Стана ясно, че съветниците от ГЕРБ са преосмислили предишната си позиция и че се готвят да се откажат от решението. Още в първите минути на заседанието сините съветници се опитаха да попречат подобна точка да влезе за обсъждане с мотива, че решението не било влязло в сила и че герберите щели да гласуват под натиск с „изпотени пръстчета“.

Официална декларация от името на съветниците от БСП прочете председателят на групата Жельо Бойчев. Решението от 21 май е срамно и позорно и реабилитира образа на лице, станало символ на събития, свързани с фашизма, се казва в документа, за който ДУМА писа и вчера. Той посъветва колегите си от ГЕРБ друг път, когато гласуват важни решения, да са готови да поемат отговорността за последиците им, а не да се опитват да се оправдават. Според него едва след дебатите и бурния обществен отглас по темата някои от тях са прочели историята и са се запознали с биографията на Богдан Филов не само като учен, а и като политик.

Борислав Бориславов се включи атрактивно в дебатите и обяви, че с позицията си срещу улица „Богдан Филов“ БСП се опитвало да прикрие голям гаф на президента Георги Първанов, който при посещението си в Израел се извини официално за убитите евреи от Беломорието по време на Втората световна война. Стана ясно, че според съветника от ДСБ тази територия никога не е била българска.

Изказването му бе посрещнато с аплодисменти от страна на колегите му от десницата. Тук отново се включи и г-жа Едрева, която се опита да оправдае променената позиция на ГЕРБ именно като вид натиск от страна на президента, който обявил, че решението за името на улицата получило международен отзвук. Нека ГЕРБ да изяснят как взимат решенията си – на базата на ясни мотиви и принципи, или под натиск, намеси се общинарят от левицата Калоян Паргов. Колегата му Бойко Маринков напомни, че още при първото гласуване е имало няколко съветници от кметската партия, които не са подкрепили решението, внесено от ДСБ. Благодаря на тези колеги, които показаха интелигентост и познаване на историята. Те явно са успели да убедят своите съпартийци и да им покажат, че правят грешка, допълни Маринков. И дори похвали общинарите от ГЕРБ, че показват мъжество, като „вадят с голи ръце от пещта кестените, които други поставиха“. Последва изказване на Владимир Каролев от НДСВ, от което стана ясно, че ако би бил евреин, той би се гордял с премиер като Богдан Филов. Защото, според Каролев, благодарение на това, че България е била съюзник на Германия във Втората световна война, нашите евреи са се спасили от концлагерите.

В крайна сметка предложението за отмяна на решението на СОС бе гласувано. Не стана от първия път, защото председателят на съвета Андрей Иванов не успя да обясни какво всъщност съдържа текстът на новата точка в дневния ред и от БСП поискаха прегласуване. Наложи се Малина Едрева да разкаже накратко за какво става въпрос и отмяната на решението бе приета с 40 гласа „за“ и 10 „против“. Този път общинарите от ГЕРБ гласуваха срещу улица и барелеф с името на Богдан Филов. Единствено ДСБ и ССД останаха на старата си позиция.

От организацията на евреите в България „Шалом“ изразиха задоволство от вчерашното решение на СОС и заявиха, че са обнадеждени от случилото се. Те изпратиха вчера до медиите обръщение, в което се посочва, че са обезпокоени от ескалацията на ксенофобски и антисемитски прояви през тази година в България.

duma_223-2-10-2009.jpg