БЮЛЕТИН – МАКСИМ БЕНВЕНИСТИ И СВЕТЛОЗАР КАЛЕВ ЗА НОМИНАЦИЯТА НА БПЦ ЗА НОБЕЛОВА НАГРАДА 25-26.02.2016 г.

08.04.2016, 21:47  →  В медиите    

М. Бенвенисти: БПЦ не за пръв път е предлагана от евреите за награда!

„Българската църква и българският народ заслужават най-високото отличие за своето поведениe!“

25 февруари 14:16 0 1220 България / Общество

Максим Бенвенисти

Българските евреи в Израел предложиха православната ни църква за Нобелова награда за мир заради приноса й за спасяването на предците им от избиването им по време на Втората световна война.

От FRONT.BG потърсихме официалното становище и на евреите в България. Ето какво каза пред екипа ни  Максим Бенвенисти,  председател на Организация на евреите в България „Шалом” .

„Предложението идва от адвокат Моше Алони – един от добре известните ни и уважавани представители на българските евреи в Израел. Той се ангажира да мобилизира необходимите обществени сили в Израел в подкрепа на предложението. Аз също смятам, че Българската православна църква и нейните водачи – митрополитите, заслужават най-високо признание за това, което са направили.

Не съм запознат с процедурата по предлагане за нобелова премия и не съм сигурен дали организации могат да получават премия, но ако няма проблеми със статута на църквата, ние с радост бихме подкрепили предложението. Само че трябва и Българската православна църква да вземе отношение и да каже съгласна ли е да бъде предложена, защото ние няколко пъти сме предлагали тя да бъде удостоена с награда на високи еврейски организации, но не сме получавали желания отзив. Нейните йерарси трябва да обявят позицията си по този въпрос – че са съгласни и че осъзнават какво голямо дело са извършили техните предшественици.

Това е второто или третото подобно предложение. То се обсъждаше още преди години в българското общество и тогава ние направихме проучване на статута и правата за номинация. Резултатите обаче не бяха обнадеждаващи. Може би нашите израелски братя и сестри са намерили достатъчно аргументи, още повече, че предложението идва от много опитен адвокат, който едва ли би говорил, без да е проучил и правната страна на въпроса.

Българската църква и българският народ заслужават най-високото отличие за своето поведение – това само по себе си е достатъчно. Няма отличие в света, което да не бъде дадено на българския народ за това, което е направил за нашите майки и бащи!“

http://www.front.bg/bulgaria/society/m-benvenisti-bpc-ne-za-pryv-pyt-e-predlagana-ot-evreite-za-nagrada

Председателят на „Шалом“: Не се знае дали Нобеловата награда е само персонална |  |26.02.2016 09:33 | www.rss.actualno.com | Новини | http://www.actualno.com

Председателят на „Шалом“: Не се знае дали Нобеловата награда е само персонална

26.02.2016 10:33 3944 0

Максим Бенвенисти е председател на еврейската организация в България „Шалом“. Пред Actualno.com той коментира предложението, което дойде от израелски адвокат – Българската православна църква (БПЦ) да бъде номинирана за Нобелова награда за мир, заради спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и Холокоста.

Г-н Бенвенисти, как ще коментирате идеята за номинирането на БПЦ за Нобелова награда?

Предложението за това БПЦ да бъде номинирана за Нобелова награда е на наш сънародник – добре известен израелски адвокат. Това ме радва, макар че преди няколко години имаше подобно предложение, не от същия човек, то беше от средите на българското общество. Тогава не беше много успешна предварителната работа, защото не е много ясен статутът. Това обаче е въпрос за юристи. Много е хубаво да се чуе повече за това, какво е направила България за евреите по време на Холокоста. Православната църква е единствената църква в света, която единодушно, от най-висшите си йерарси до последния свещеник, е подпомагала нашите близки и нашата общност и смятаме, че най-малко трябва да се проучи въпросът и повече да се говори за това. Независимо дали ще има или няма да има формални пречки, независимо дали ще се даде или не такава награда, светът трябва да научи повече за това, което направи българският народ, включително и Българската православна църква за българските евреи.

Недостатъчно ли се говори за приноса на българското общество по отношение на спасяването на евреите?

Недостатъчно се говори. Ние в България сме се вгледали в себе си. Извън България по този въпрос се говори малко. Това се коментира само по повод някои по-ярки събития и се опитваме да го сложим в дневния ред на медиите и на световната общественост. Този въпрос дори не е познат извън страната ни, мога да го кажа отговорно като вече 8 години председател на организация на евреите в България „Шалом”.

Как реагира БПЦ на това предложение, има ли вече официална позиция?

Няма реакция. Трябва да кажа, че предложението е чудесно, но за мен е още по-важно, как ще се отзове Православната църква. Ние от „Шалом” също сме предлагали БПЦ да получи някои високи отличия на световни еврейски организация. Там няма проблеми със статутите и с правната страна на въпроса. Откровено казано, не сме получавали особено активни отзиви и за мен е важно и показателно как ще отговори Българската православна църква на това предложение. Разбира се, тя ще формира отговора си, след като проучи правните възможности, защото, да кажеш „да“ на нещо, което правно е несъстоятелно, не подхожда на една утвърдена институция. Много е важен отговорът на Православната църква и на Светия Синод!

Ако Църквата ни е имала известни опасения за награди от еврейски организации, то Нобеловата награда не е обвързана с определена религия – дали това ще е по-лесно за приемане от страна на Църквата, според Вас?

Проблемът е, че не става много ясно дали наградата може да се дава на юридически лица и организации, дали не е само персонална, за личности. Този въпрос не беше изяснен преди няколко години. Юридическата компетентност тук в София, по тези въпроси, не е висока. Да се надяваме, че в Израел, адвокатът, който предложи това и който е „висока топка” в израелската адвокатура, си е направил предварително по-добро проучване, отколкото ние, преди години.

Ако се абстрахираме от евентуални юридически пречки, как оценявате шансовете на БПЦ наистина да получи такава престижна международна награда?

Не приемам залози. Съвсем други са механизмите, които движат Нобеловия комитет. Много ми е трудно от София да си представя факторите, които могат да решат въпроса положително в полза на българската кандидатура. Какъвто и да е резултатът обаче, световният отзвук от едно такова предложение, стига да няма формални пречки, много ще помогне светът да разбере какво е направено за спасяването на българските евреи. Хубаво е, че това предложение идва от името на българските евреи в Израел и от това поколение, което са живи свидетели на онова, което се е случвало по времето на Холокоста.

Интервю на Венцислав Жеков
Read more: http://interview.actualno.com/predsedateljat-na-shalom-ne-se-znae-dali-nobelovata-nagrada-e-samo-personalna-news_525827.html#ixzz41jPsSrkO

http://interview.actualno.com/predsedateljat-na-shalom-ne-se-znae-dali-nobelovata-nagrada-e-samo-personalna-news_525827.html

Да помним – каузите „Точно днес“ |  | 25.02.2016 17:08 | www.bnr.bg | Новини |
Автор: Живка Танчева – радио Пловдив

По инициатива на Адвокатската колегия в Израел, Българската православна църква ще бъде номинирана за Нобелова награда. Мотивът – църквата ни да получи признание, е делото и по спасяването на българските евреи. Председателят на дружество „Шалом “ в Пловдив Светозар Калев с позиция и спомен от тук в програмата ни

КЗК образува производство за установяване на злоупотреба с господстващо положение и антиконкурентни практики /картелни споразумения/ на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво. Паралелно със специално писмо,  адресирано до Бойко Борисов, Росен Плевнелиев и Цецка Цачева, инициативният  комитет „Справедливи цени на горивата“ поиска да бъде направена  разширена проверка за картел на българския пазар на горивата.

Анализ на икономиста Лъчезар Богданов, управляващ партньор в Industry Watch.До края на годината в Смолян ще има отделение по инвазивна кардиология, обеща министърът на здравеопазването д-р Петър Москов при посещението си в Смолян. Как ще се прави този център разказва д-р Марин Даракчиев, директорът на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ .С писателя Георги Господинов ще говорим за „Младият Пловдив чете“, както и за първата книга на дъщеря му  „Сватби на животни и неща“. В „Точно днес“ след 09.00 часа.
http://bnr.bg/plovdiv/post/100663045/da-pomnim-kauzite-tochno-dnes

Признанието за БПЦ от евреите е факт-разпространяваме го по Света |  | 26.02.2016 09:56 | www.bnr.bg | Новини |
/Интервю на Живка Танчева със Светлозар Калев от “Шалом “-Пловдив Update Required To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin .Председателят на дружество „Шалом “ в Пловдив Светлозар Калев с позиция и спомен от тук в програмата ни на 26 февруари.73-рата годишнина от спасяването на   пловдивските евреи от лагерите на смъртта ще бъде отбелязана на 10 март 2016 г. с церемония   пред Паметника на благодарността до Дома на младоженците.Ще бъде връчен и почетен знак на кмета на Пловдив Иван Тотев в знак на благодарност към пловдивчани и делото им за това нито един от 5 000 евреи от града да не потегли с ешелоните към Европа.
http://bnr.bg/plovdiv/post/100663210/priznanieto-za-bpc-ot-evreite-e-fakt-razprostranavame-go-po-sveta