БЮЛЕТИН 18 ЮЛИ 2013 Г. МАТЕРИАЛИ, ИЗЛЪЧЕНИ В РАДИО И ТЕЛЕВИЗИОННИ ПРЕДАВАНИЯ

22.07.2013, 23:21  →  В медиите    

БЮЛЕТИНЪТ Е ПРЕДОСТАВЕН ОТ АГЕНЦИЯ CROSS

БНР (Хоризонт) – Новини 19:00 ч.

9.Новина

Днес се навършва една година от атентата в Бургас. На 18 юли 2012 г. в 17.23 часа на паркинга на летище „Сарафово” експлозия взривява автобус с израелски туристи. Загиват 7 души – българският шофьор на автобуса, петима израелски туристи и атентаторът. На мястото на взрива на летище „Сарафово” днес беше открит мемориал в памет на жертвите.

Репортер: В момента тече церемония, възпоменателна церемония за израелските жертви, близо два часа продължи церемонията, на която присъстваха близките на загиналите в терористичния акт и оцелелите в атентата, много посланици, премиерът Пламен Орешарски, много посланици, министри – всички те осъдиха насилието над невинни хора и се обединиха около идеята, че правилният отговор и противодействие на тероризма е, като не се оставяме на страха да ни завладее. Иначе 12 месеца след атентата задържани и обвинени няма, а мерките за сигурност на летището и в близкия курорт „Слънчев бряг”, където почиват израелски туристи, са засилени. Днес вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев хвърли малко повече светлина около развитието с разследването.

След година разследване, стотици разпити и десетки експертизи и един следствен експеримент изводът е, знаем кой е извършителят, но не можем да го докажем.

Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи: Това, което е събрано, е достатъчно, за да кажем, че „Хизбулла“ седи зад този атентат. За да можем да говорим от процесуална гледна точка за доказателства, това изисква да бъдат извършени съответните действия.

10.Новина

Година след атентата в Бургас представители на европейските страни в Брюксел обсъдиха предложението на Великобритания военното крило на „Хизбулла“ да влезе в черния списък с терористични организации на ЕС.

Репортер: След сложни дипломатически совалки Лондон поиска официално „Хизбулла“ да влезе в черния списък. Големите европейски страни като Франция и Германия застанаха зад предложението. Аргументите: има ясни доказателства, че „Хизбулла“ стои зад атентата в Кипър, т.е. на територията на общността, има и сериозни улики, че е отговорна и за атентата на Бургаското летище. Контрааргументите пък са, че обявяването на „Хизбулла“ за терористична организация ще влоши връзките с Ливан. Там „Хизбулла“ е водеща политическа партия. Дипломат №1 на Европа Катлин Аштън е склонна на компромисен вариант: военното крило на организацията да се заклейми, а диалогът с политическото крило да продължи, без да се замразяват фондовете му. По компромисното предложение ще се произнесат в понеделник министрите на външните работи.

БНР (Хоризонт) – Вечерен осведомителен бюлетин 18:00 ч.

12.Новина

В деня на годишнината от атентата в Бургас посланикът на САЩ Марси Рийс изрази подкрепа за действията на българското правителство по разкриването на организаторите на атентата. Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев заяви от своя страна, че атентатът на бургаското летище е подготвен изключително професионално, което затруднява работата по установяване самоличността на извършителите.

Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи: Това са хора, които са били много добре подготвени, които са предприели системни действия за прикриване на тяхната самоличност и са предприели действия за прикриване на дестинацията, от която са дошли, местата, които са посещавали, това че имат връзка помежду си, това показва, че е действано изключително професионално при подготовката и провеждането на този терористичен акт. Има ясни следи, че „Хизбулла“ седи зад тоя атентат.

„ Ние подкрепяме действията на българското правителство и позицията му, че следите сочат към ливанската групировка „Хизбулла“, каза посланикът на САЩ у нас Марси Рийс. Тя препоръча да бъдат засилени мерките за сигурност в страната.

Марси Рийс: Мисля, че е полезно ЕС да предприеме конкретни мерки, за да ограничи дейностите на „Хизбула“, защото ние в Съединените щати смятаме „Хизбула“ за терористична организация.

С едноминутно мълчание и религиозна служба беше почетена паметта на петимата израелски туристи и шофьора на българския автобус, убити при атентата на летището в Бургас миналата година.

Репортер: В момента говори израелският посланик у нас. В словото си преди него премиерът Пламен Орешарски изрази съпричастността и солидарността на българския народ към мъката на скърбящите близки. Той благодари на партньорските служби на държавите от ЕС, САЩ, Израел и Канада за оказаната помощ при разследването на атентата. Според Пламен Орешарски ЕС трябва да вземе консенсусно решение за включването на шиитската групировка „Хизбулла“ в списъка на терористичните организации, но като запази партньорските си отношения с Ливан. При безпрецедентни мерки за сигурност преминава възпоминателната церемония. Те са част от новите изисквания за безопасност, които ще бъдат въведени на рискови обекти, каза главният секретар на Министерството на вътрешните работи Светлозар Лазаров преди началото на официалната част.

БНР (Хоризонт) – „12+3“ – информационно – музикално предаване 12:20 ч.

Възпоменатални прояви за годишнината от атентата в Бургас

Водещ: Сега ще чуем репортажа, който нашата колежка от Бургас Даниела Костадинова направи по повод на първата годишнина от атентата на летището в Бургас.

Репортер: Причините за неустановената до момента самоличност на атентаторите от Бургаското летище министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев обясни с професионалната им подготовка. Той каза още че има информация, получена по международния обмен, която потвърждава заключенията на експертите, разследващи терористичния акт.

Цветлин Йовчев: Това са били хора, които са били много добре подготвени, които са предприели системни действия за прикриване на тяхната самоличност и са предприели действия за прикриване на дестинацията, от която са дошли, местата, които са посещавали, това, че имат връзка помежду си. Това показва, че е действано изключително професионално при подготовката и провеждането на този терористичен акт. Има ясни следи, които казват, че „Хизбулла“ седи зад този атентат.

Репортер: Подкрепата си за действията на българското правителство изрази американският посланик у нас Марси Рийс. Тя подчерта отново готовността на САЩ за сътрудничество в борбата с тероризма.

Марси Рийс: Това е честване на първата година от атентата на летище Сарафово и ние отново ще поднесем нашите съболезнования на семействата и приятелите на жертвите. Относно терористичният атентат, който се случи тук преди една година , българското правителство провежда цялостно разследване, което все още тече, все още не е приключило. И то изрази виждането си, че следите сочат към „Хизбулла“ и ние подкрепяме виждането на българското правителство в процеса на разследването. Мисля, че международното сътрудничество в областта на правоохраната и контратероризма е нещо много важно и мисля, че е полезно ЕС да предприеме конкретни мерки, за да ограничи дейностите на „Хизбулла“, защото ние в САЩ смятаме „Хизбулла“ за терористична организация.

Репортер: Българските медици, получили международно признание за професионализма, проявен в нощта на атентата ще бъдат отличени на възпоменателните събития днес. По-късно на Бургаското летище ще бъде почетена паметта на загиналите израелски граждани.

Дарик радио – Новини 18:00 ч.

6. Новина

Премиерът Пламен Орешарски предложи Владимир Писанчев за шеф на ДАНС. До новата кандидатура се стигна след избирането на Делян Пеевски на поста, последвалите масови протести и оттеглянето му. Преди два дни комисията за контрол на службите изслуша двете номинации на министър-председателя – временният шеф на ДАНС Владимир Писанчев и началникът на дирекцията за класифицирана информация Недялко Недялков. Депутатите обаче решиха да не препоръчват един от двамата, а Орешарски сам да направи този избор.

Първата работа на депутатите тази сутрин трябваше да е избирането на нов председател на ДАНС. Изненадващо обаче те продължиха работа със законодателни промени. Причината – оказа се, че премиерът Пламен Орешарски не е внесъл в деловодството кандидатурата си. Лидерът на БСП Сергей Станишев първи отвори дума защо се е стигнало до отлагането.

Сергей Станишев: Днес премиерът има много сериозни мероприятия в Бургас във връзка с годишнината от атентата. Държеше преди да се разгледа в пленарна зала предложението, което очакваме да внесе, да направи представяне пред парламентарната група.

Малко по-късно Димитър Дъбов от левицата съобщи, че кандидатурата на Писанчев вече е заведена в деловодството на парламента. По думите му групата на БСП подкрепя номинацията. Междувременно обаче на Татяна Буруджиева и Антон Кутев, които имаха намерение да коментират други теми им се наложи да признаят, че не знаят кои са кандидатите за поста и дали ще подкрепят Писанчев.

Татяна Буруджиева: Истината за мен е, че в момента в България, и от онова, което излезе вчера от онова тефтерче, истината е, че няма чист човек в тези институции. Аз сега научавам коя е кандидатурата. Искате предварително да познавам всички кандидатури.

Антон Кутев: Аз не знам как ще гласувам, защото Писанчев съм го чувал по име. В момента не мога да давам оценка на Писанчев, когото не познавам и чиято роля в тайните служби ми е чужда.

Очаква се на утрешното заседание парламентът да гласува кандидатурата на Владимир Писанчев за шеф на ДАНС.

14. Новина

Има ясни следи, които сочат, че Хизбула стои зад атентата от 18 юли 2012 година на бургаското летище, заяви в морския град вътрешният министър Цветлин Йовчев. Той се срещна с кмета на града Димитър Николов за обсъждане на новата система от мерки за сигурност на туристите през летния сезон.

Министър Йовчев отказа да даде подробности относно новите доказателства по разследването, но обобщи, че става дума за изключителен професионализъм при подготовката и провеждането на терористичния акт.

Цветлин Йовчев: Това са хора, които са били много добре подготвени, които са предприели системни действия за прикриване на тяхната самоличност, които са прикрили дестинацията, от която са дошли, местата, които са посещавали, това, че имат връзка помежду си. Този атентат е проведен на изключително професионално ниво, на което всяка една специална служба би завидяла.

Според министър Йовчев разследването до този момент сочи, че има ясни следи „Хизбулла” да стои зад атентата на летище Бургас. За да можем да говорим от процесуална точка за доказателства трябва да бъдат извършени съответните действия, да бъдат направени експертизи, разпити, а това по обективни причини няма как да се случи, каза още вътрешният министър.

16. Новина

На летище Бургас продължава церемония за откриване на паметник на жертвите на терористичния акт преди година.

Репортер: В момента чувате изпълнение на химна на България, ще последва изпълнение на химна на Израел, след което ще бъде открит паметникът. Иначе церемонията започна точно в 17.00 часа. Изброени бяха имената на Мустафа Кьосов и петимата израелски граждани. Започна с минута мълчание и ставане на крака. Водещата заяви недвусмислено: Тежкият атентат е организиран от „Хизбулла”. Споменът е тежък и болезнен и нека паметта на българските и на израелски жертви остане завинаги в сърцата ни. Изказване направи и министър-председателят Пламен Орешарски. „ Година след ужасяващата трагедия на това място споменът се завръща, за да ни напомни, че тероризмът е деяние, което никоя кауза и идея, вяра или организация може да обясни и осмисли.” Премиерът също изрази съпричастност със семейството на жертвите. Изрази благодарност на специалните служби, които оказват съдействие на българската при разследването на атентата. Изброи ги поименно – европейките, американската, канадска, израелска, ливанска и австрийската, за да станат ясни подбудите за кървавия акт. Господин Орешарски оцени високо фактът, че терористичният акт не повлия лошо на взаимоотношенията между България и Израел. Изрази и специална благодарност за обучението на наши специалисти по превенция на тероризма. Той изрази благодарност на останалите европейски партньори за усилието за включването на военното крило на „Хизбулла” в списъка с терористични организации. Но и на съдействието им за това да не бъдат разрушени взаимоотношенията между България и Ливан. Страна, която той нарече стратегически партньор на България в Близкия Изток. Екатерина Захариева от кабинета на президента Росен Плевнелиев също изрази съчувствие към мъката и болката на загиналите. Посланикът на САЩ Марси Райс каза: Стоейки тук чувстваме много осезателно болката и страданието, които този акт на насилие причини на толкова много хора. И предаде на опечалените съболезнованията на целия американски народ. Паметникът представлява шест колони, символизиращ шестте жертви на адската машина. Очаквайте повече подробности в следващите ни емисии.

Радио “Фокус” новини – новини в 22.00 ч.

2. Новина

Възпоменателна церемония в памет на жертвите една година след терористичният атентат се състоя на бургаското летище. В атентата загинаха българският шофьор Мустафа Кьосов и пет израелски туристи, сред които и бременна жена.Премиерът Пламен Орешарски изказа съболезнования към семействата на загиналите.Министър-председателят изтъкна, че от векове в България мирно съжителстват различни етноси и вероизповедания. Той допълни че нашето общество е толерантно и демократично и като държава-член на Европейския съюз, защитаваме ревностно правата и фундаменталните свободи на гражданите. Орешарски добави, че за съжаление няма механизъм, който да е доказал своя ефект срещу тероризма.

След възпоменателната церемония на бургаското летище бе открит паметник мемориал за памет на загиналите. Той е изграден по инициатива на кмета на Бургас Димитър Николов и на почетния консул на Израел в града Орлин Мандов. Парите за направата му са събрани от дарения

Радио “Фокус” новини – новини в 19.00 ч.

3. Новина

Мемориал в памет на загиналите при атентата бе открит на бургаското летище, предаде репортерът ни Катя Николова. Мемориалът бе открит от кмета на Бургас Димитър Николов и посланикът на Израел в България Шаул Камиса Раз веднага след края на възпоменателната церемония. Тя приключи с изпълнението на химните на България и на Израел. Мемориалът ще напомня на бургаското летище за загиналите при атентата.

Автор на паметника е Ами Атиас и е дарение, съобщи посланикът на Израел. Монументът представлява шест колони с пет еврейски звезди и полумесец за българския шофьор, който е мюсюлманин. На мястото бяха поканени близките на загиналите, за да поднесат цветя. Първи бяха близките на загиналия български шофьор. В момента официалните лица и техните представители поднасят цветя от името на институциите.

Радио “Фокус” новини – новини в 18.00 ч.

2. Новина

Възпоменателна церемония за жертвите на терористичния акт преди година се провежда на бургаското летище, предаде репортерът ни Катя Николова. Българският шофьор Мустафа Кьосов, който загина при терористичния акт, и петимата загинали израелци бяха почетени с едноминутно мълчание. Министър-председателят Пламен Орешарски, който присъства на церемонията, заяви, че една година след ужасяващия атентат, спомените на това място са по-ясни от всякога, но също така е ясно, че тероризмът няма оправдание. Министър-председателят благодари на службите на различни страни, които са съдействали за разследването на атентата.

БНР (Хоризонт) – „12+3“ – информационно – музикално предаване 12:20 ч.

Стана ли по-ясна версията за атентата в Бургас и участието на „Хизбулла“ в него

Славчо Велков, експерт по сигурността

Водещ: Точно преди една година на летището в Бургас избухна бомба. При този терористичен акт бяха убити петима израелски граждани, българинът Мустафа Кьосов и атентаторът, човекът, който извърши атентата. Преди време се появи официалната българска позиция, това беше още когато на власт беше правителството на ГЕРБ. Лично Цветан Цветанов каза, че има обосновани предположения за участието на „Хизбулла“ в подготовката и извършването на атентата. Вчера и днес вътрешният министър Цветлин Йовчев потвърди българската позиция, че „Хизбулла“ е отговорна за извършването на този акт. Сега на телефона е експертът по сигурността г-н Славчо Велков. Здравейте, г-н Велков.

Славчо Велков: Здравейте, г-н Волгин.

Водещ: Беше казано, че има допълнителни доказателства за това, че „Хизбулла“ стои зад атентата в Бургас. Тези доказателства, разбира се, не бяха предоставени, това може би е нормално, тъй като върви следствие. Вашето мнение какво е, дали става по-вероятна тази версия за „Хизбулла“ като организатори на атентата в Бургас.

Славчо Велков: Само още един път ако може да ми кажете кой е казал, че имало категорични доказателства?

Водещ: Вътрешният министър Цветлин Йовчев каза, че има още допълнителни данни, допълнителни данни са дошли, откакто той е министър, за това, че „Хизбулла“ е замесена в този атентат.

Славчо Велков: Аз правя разлика от това, което чувам, тъй като данни и доказателства е нещо различно и аз ще кажа пак, че данните, допълнителната информация не идва заради това, че някой е станал вътрешен министър, а поради резултатите от добра работа на разследващите. Предполагам, ще се съгласите с мен.

Водещ: Вероятно е така.

Славчо Велков: Предполагам и че след като го е казал г-н Йовчев, сигурно има достатъчна информация, получена от разследването вероятно, но докато данните, които формират обоснованите, т.нар. обосновани предположения, се превърнат в доказателства, минава време. Тъй като за пореден път е много важно как, по какъв признак глобалните медии, особено заинтересованите, ще приемат това, което се казва. Тъй като на 5 февруари обоснованото предположение от наша страна беше прието от правителства на държави и разпространено чрез медии като неопровержими доказателства. Докато ние не казахме нещо подобно. Така че много относително е това, което вие казвате. Аз не съм чул точно какво е казал г-н Йовчев, може би да има някакви данни сега.

Водещ: Те тъй или иначе не са предоставени на обществеността, няма и как да бъдат предоставена тази допълнителна информация. Въпросът е според вас, г-н Велков, дали това, което се случва около разследването на атентата, не дали, а по-скоро как то се отразява изобщо на цялостния процес в Близкия изток, защото има връзка между този атентат и случващото се в Близкия изток.

Славчо Велков: Ами сега ще ви кажа. Първо ме питахте за моето мнение. Докато няма достатъчно доказателства, ние не можем кой е поръчител, извършител или съпричастен към атентата. Лично аз споделям мнението и тезата, доколкото познавам въпросната организация „Хизбулла“, че допустимо нейни членове или били в миналото нейни членове, по някакъв начин да са използвани за извършването на този атентат. Което в никакъв случай не означава автоматично, че организацията е тази, която го е поръчала и осигурила.

Водещ: А кой би могъл да ги използва?

Славчо Велков: Ами би могъл да ги използва или друга организация, или служба някаква, специализиран структура, или държава, която на практика е патрон на тази служба. Така че лично моето мнение е, че това е комбиниран вариант, защото до този момент, ако имаше достатъчно доказателства, неопровержими, както някои ги наричат, би трябвало отдавна да е последвало обвинение към определени хора. Но аз смятам, че дори и сега, освен ако нещо не е настъпило от вчера насам, министърът на вътрешните работи не би могъл да назове по име извършителя на атентата, който загина, прекия извършител.

Водещ: А коя държава или кои държави, кои специални служби биха имали интерес от извършването на един подобен атентат според вас, г-н Велков?

Славчо Велков: Аз не се наемам, имам си обяснения, разбира се, но нека да поразсъждваме, ако имаме време, кои държави биха могли да имат мотив, интерес от подобно нещо и кои биха могли да използват резултатите от подобен акт за постигане на собствени политически, дори можем да кажем и гео-политически цели. Кои към онова време, миналата година 18 юли, са имали да отмъщават на Израел? Да посегнат на техните туристи.

Водещ: Да, кой попада под подозрение най-много?

Славчо Велков: Ами някоя държава, която е понесла някакви увреди, вредоносни последици от действия на друга държава. Не казвам, не внушавам нищо, но в този сложен кръг от събития в същинския Близък изток, пък и малко по на север имаше един момент, малко преди акта, когато ние демотивирахме държавата Сирия с един външнополитически акт непремерен, с изгонването на посланика. Малко преди флотилията на мира беше атакувана от командоси на друга държава и убити 9 турски граждани и т.н., и т.н. Така че има държави, които биха имали някакъв мотив. Ако се търси, разбира се, непременно такъв. А сега, що се касае до организациите, казвал съм го и ще кажа още един път, че „Хизбулла“ няма никакъв мотив да извърши подобна дейност на територията на България.

Водещ: Защо да няма?

Славчо Велков: Ами защото България е европейска държава, а „Хизбулла“ от години се стреми да бъде добре поставена пред Европейския съюз. Една голяма част от финансовите средства те оперират във финансови институции на Европейския съюз. Знае се добре. Освен това след 2006 г., когато организацията придоби изключително голям авторитет в арабския и в някои държави от арабския и мюсюлмански свят, след като успя да отрази настъплението на израелската армия в Южен Ливан, в зоните за сигурност. Всъщност тя оттогава престана да провежда терористична дейност именно по искане на ръководството си, повтарям, по искане на ръководството си, тъй като тя е единна военно-политическа организация, тя няма военно крило, както някои се опиват да ни внушат. И заради, след като е добре поставена в очите на останалия свят, тя няма никакъв интерес с терористична дейност, с най-варварската дейност да настройва света срещу себе си. Това имах предвид. И в този смисъл не беше издържано да се смята, че точно на територията на България ще се случи нещо подобно.

Водещ: Г-н Велков, сигурно знаете, че днес посланиците на страните от ЕС ще обсъждат в Брюксел въпроса за включването на „Хизбулла“ в европейския списък на терористичните организации. Как смятате, дали това ще се случи, защото знаете, че в ЕС има разделение?

Славчо Велков: Нека да ви кажа, че срещата на посланиците е предшестваща среща, те не могат да решат дали да бъде включена организацията в списъка на терористичните организации. Те могат да обсъждат и да предложат на съответните министри на външните работи, а някъде и на отбраната, да пристъпят към подобно действие. Аз лично смятам, че днешната среща ще стигне до някакво общо мнение, но то няма да е основание за включване на „Хизбулла“ предвид на факта, че въпреки усиления натиск от страна на дипломатите на САЩ, държави като Австрия, Словакия, дори и Чехия и няколко други все още са раздвоени по отношение на това дали да бъде включена организацията.

Водещ: Има и такова мнение, има мнение, което четем в световните медии, че е възможно, въпреки това, което вие казахте, ЕС да включи военното крило на „Хизбулла“ в черния си списък, докато си остави отворена вратата към политическата фракция.

Славчо Велков: Нека да ви кажа следното. Още един път, защото явно че в България малко се знае за „Хизбулла“ и малко се разбира за тази организация. Пак ще повторя, това е схващането на Великобритания като структура на организацията. Пак ще повторя: „Хизбулла“ за разлика от други организации в Близкия изток, примерно за разлика от една организация на ислямското освободително движение, каквато е „Хамаз”, няма военно крило. Още един път ще го повторя: ако някой от тези го говорят, питайте ги, г-н Волгин, да кажат как се казва военното крило на „Хизбулла“, че на мен нещо ми се губи. „Хизбулла“ е организация, която е подчинена на единно ръководство и на един генерален секретар. И ако обявиш някаква част от нея за терористична, то какво остава? Ако една част бъде обявена за терористична, този, който й нарежда, всъщност няма да бъде обявен за терорист. Дори аз смятам, че „Хизбулла“ по-скоро ще понесе негативи от намесата си в събитията в Сирия, отколкото заради терористичния акт в България. Но не изпускайте изпредвид и решаващото мнение на най-високо поставения външнополитически представител на ЕС в лицето на Катрин Аштън.

Водещ: Така.

Славчо Велков: Която иска този дебат, за който вие ме питате, да се проведе не дали да бъде или не включена организацията, да се проведе под наслов и тема „Вътрешната стабилност на Ливан”, ако бъде включена. И тогава най-вероятно, ако така протече дебатът, тя няма да бъде включена.

Водещ: Така т.е. вие смятате, че няма да се стигне до единно мнение за това дали да бъде включена „Хизбулла“ в черния списък или не?

Славчо Велков: Ами, аз така предполагам, въпреки че Великобритания и Холандия са я включили в списъците. Едната даже е включила въображаемото военно крило, защото така й се иска. Но все пак трябва да имаме предвид, че „Хизбулла“ е политическа партия, с огромни възможности. Нейният политически съюзник и тя в известен смисъл управляват Ливан или поне упражняват огромно влияние върху управлението. А Ливан, както знаете, е в много, много сериозни отношения с редица европейски държави, включително такива като Франция, Германия, Великобритания. Така че ако дебатът протече през тази посока, нещата могат да вземат по-различен обрат. И ако добавим, че няма все още категорични доказателства. Говореше се за някакви снимки, за един роднина на един от извършителите, според мен няма достатъчно данни за достатъчно по обем доказателства, които да бъдат основа на обвинение. Можеш ли да обвиниш някого, ако още не знаеш кой е извършителят? Знаете, че в едно престъпление дори вече се знае кой е извършителят, ако не бъдат намерени веществени доказателства и улики, като да кажем оръжие за извършване на престъпление и нещо подобно, не може да се предяви обвинение.

Водещ: Самоличността действително не е изяснена на извършителят на атентата.

Славчо Велков: Така че много е рано според мен да се говори за нещо такова.

Водещ: Благодаря ви. Това беше експертът по сигурността Славчо Велков.

Славчо Велков: Всичко добро.

БНР (Хоризонт) – Обеден осведомителен бюлетин 12:00 ч.

2.Новина

35 дни след началото на новите протести вече е ясно предложението за нов председател на Държавната агенция „Национална сигурност”. Премиерът Пламен Орешарски предлага да бъде избран Владимир Писанчев, който в момента изпълнява функциите на ръководител. Предложението на премиера е внесено преди 40 минути в деловодството на парламента. Изборът беше първа точка в днешния дневен ред, но беше отложен, тъй като сутринта все още не беше постъпило предложението от премиера. По-късно стана ясно, че изборът се отлага, заради ангажимент на Пламен Орешарски. Очаква се парламентът да избере новият председател на ДАНС на утрешното си заседание.

Въпреки, че точката за избор на шеф на ДАНС бе първа в дневния ред на парламента за днес. Той не се състоя заради липсата на предложение от премиера Пламен Орешарски. Малко след 11:00ч. депутатът от БСП Димитър Дъбов, който е председател на Комисията за контрол над службите за сигурност, съобщи, че в деловодството на Народното събрание е постъпило предложение от премиера Орешарски.

Димитър Дъбов: И утре ще бъде внесено в залата за решаване за председател на ДАНС. Владимир Писанчев.

Димитър Дъбов обясни, че до забавянето се е стигнало по обективни причини.

Димитър Дъбов: Днес вицепремиерът Йовчев е вече в Бургас, министър-председателят пътува за Бургас. Знаете, че е годишнина от събитията в Сарафово, затова ще бъде разгледано утре.

Лидерът на БСП Сергей Станишев също заяви, че премиерът е изразил желание лично да представим кандидатурата в пленарна зала.

Сергей Станишев: Той днес има, както знаете много сериозно мероприятие в Бургаска област във връзка с годишнината от атентата в Сарафово и искаше преди да се разгледа точката да има време да представи пред парламентарната група мотивите.

Станишев е убеден, че изслушването на двете кандидатури за настоящия временен председател Владимир Писанчев и на ръководителя на директора в агенцията Недялко Недялков е протекло прозрачно в комисията.

Сергей Станишев: Над 2 часа изслушване, повече от 20 конкретни въпроси във всички посоки, защото във всяка една държава не са изцяло на показ и всички тези въпроси. Въпросите засягаха много важни неща за контратерористичната дейност, борбата с контрабандата, неплащането на ДДС и акцизи, което беше изведено на преден план. Никога не е имало в историята на България толкова сериозно изслушване на кандидати за подобна служба. Бяха поканени и представители на президентската институция, на прокуратурата, на Върховния касационен съд.

11 неправителствени организации настояват да се прекрати процедурата за избор на председател на Държавната агенция „Национална сигурност”. В писмо до председателя на Народното събрание и председателите на парламентарните групи те искат промените в Закона за ДАНС да бъдат отменени, защото той се е превърнал в инструмент за злоупотреба с власт.

3.Новина

С възпоменателна церемония и откриване на паметник близо до мястото на взривения автобус с израелски туристи ще бъде отбелязан днешният 18 юли. При миналогодишния атентат на днешната дата загинаха петима израелци и българският шофьор на автобуса.

На 18 юли преди една година на летището в Бургас е извършен първия терористичен акт в новата история на България. Петима израелски туристи и българският шофьор Мустафа Кьосов станаха невинните жертви на жестокия атентат.

При засилени мерки за сигурност преди два дни в страната пристигнаха близките на загиналите израелски туристи. „Искаме професионално разследване на случая, а не политическо решение” – каза бащата на загиналия Елиор Прайс, Яков Прайс Коби.

Яков Прайс: Това което знаем е становището на българското правителство, че зад този терористичен акт стои „Хизбула”. Това което очакваме е българското правителство и българските служби да направят правилното професионално решение на случая,а не да бъде политическо решение на случая. За залавянето на организаторите и извършителите на този терористичен акт, ние разчитаме на израелските специални служби.

Безпрецедентни мерки за сигурност са въведени на бургаското летище за възпоменателната церемония тази вечер. Очаква се на нея да присъстват премиерът Пламен Орешарски, министри, представители на държавни институции и на Община Бургас. По инициатива на кмета на града Димитър Николов и с финансовата помощ на фирми, институции и граждани на бургаското летище ще бъде открит мемориал от шест каменни колони в памет на загиналите в кървавия атентат.

Сред жертвите на терористичния акт в Бургас беше и шофьорът на взривения автобус 36-годишният българин Мустафа Кьосов. Как живее семейството му година след атентата?

Когато преди година става атентата на летище „Сарафово” Мустафа Кьосов остава безработна съпруга на 33 и 11-годишната Салихе. Емине Еланска е кмет на благоевградското село Юруково откъдето е Мустафа и близка приятелка на семейството, тя разказва, че роднините подкрепят вдовицата в детето.

Емине Еланска: Отново се връщат към трагедията, която са преживели преди една година, който не е свършил. Мисля, че са добре финансово. Майката безработна по причината, че още не се чувства работоспособна, няма сила да работи, но в момента, в който тя реши, че е време да излезе и да работи.

Кметицата казва, че дъщерята на Мустафа Салихе е успяла по-бързо от майка си да приеме реалността и да продължи напред в жовота.

Емине Еланска: За едно малко дете, което е изгубило родител, някак си съумя да се справи като малък герой.

Бащата на Мустафа и негов племенник ще бъдат този следобед на церемонията в Бургас в памет на жертвите на атентата.

Американският посланик у нас Марси Рийс изрази подкрепа за действията на българското правителство по разкриването на организаторите на атентата. От своя страна министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев заяви, че атентатът на бургаското летище е подготвен изключително професионално, което затруднява работата по установяване на извършителите.

Цветлин Йовчев: Това са били хора, които са били изключително добре подготвени, които са предприели системни действия за прикриване на тяхната самоличност и са предприели действия за прикриване на дестинацията от която са дошли, местата, които са посещавали, това че имат връзка с помежду си. Това показва, че е действано изключително професионално при подготовката и провеждането на този терористичен акт. Има ясни следи, които казват, че „Хизбула” стои зад този атентат.

„Ние подкрепяме действията на българското правителство и позицията му, че следите водят към ливанската групировка „Хизбула”, каза посланикът на САЩ у нас Марси Рийс. Тя препоръча да бъдат засилени мерките за сигурност в страната.

Марси Рийс: Мисля, че е полезно Европейският съюз да предприеме конкретни мерки, за да ограничи дейностите на „Хизбула”, защото ние в САЩ смятаме „Хизбула” за терористична организация.

Дарик радио – Новини 12:00 ч.

5.Новина

В деловодството на парламента е внесена кандидатурата на Владимир Писанчев за шеф на ДАНС, съобщи в кулоарите на парламента депутатът от левицата Димитър Дъбов. Очаква се утре кандидатурата да бъде гласувана.

Лидерът на социалистите Сергей Станишев обясни, че днес е отложено гласуването, защото премиерът Пламен Орешарски е зает.

Сергей Станишев: Днес премиерът има много сериозни мероприятия в Бургас във връзка с годишнината от атентата. Държеше преди да се разгледа в пленарна зала предложението, което очакваме да внесе, да направи представяне пред парламентарната група. Доколкото си спомням, никога в историята на България не е имало толкова сериозно изслушване на кандидати за подобна служба, никога – нито на разузнаването, нито на НСО, нито на която и да е. Бяха поканени и представители на президентската институция, на прокуратурата, на Върховния касационен съд във връзка и с новите функции на ДАНС. Беше много сериозно изслушване.

9.Новина

Има ясни следи, които сочат, че „Хизбулла” стои зад атентата от 18 юли 2012 година на бургаското летище. Това каза в Бургас вътрешният министър Цветлин Йовчев. Той се срещна с кмета на града Димитър Николов. Те обсъдиха новата система от мерки за сигурност на туристите през летния сезон.

Този следобед в 17.00 часа министър Йовчев ще участва в церемонията на летището в Бургас за откриване на паметник на жертвите на терористичната атака преди година.

БНТ – По света и у нас 20:00 ч.

БНТ, новини в 20.00 часа

3.Новина

Точно преди година друга трагедия беляза днешния 18 юли – терорист взриви автобус с израелски туристи на летището в Бургас. Днес, в часа, в който гръмна бомбата, на мястото беше открит паметник, който да напомня за загубата на шестимата души – един българин и петима израелци.

Водещ: Иво Никодимов включваме сега на живо от Бургас. Иво, със сигурност тази церемония е била доста емоционална. Какви обаче бяха и посланията на представителите на нашата държава?

Репортер: Да, церемонията беше емоционална. Представителите на нашата държава обаче, президентът и премиерът, демонстрираха единодушие. Премиерът лично, а президентът чрез началника на своя кабинет, но и двамата в един тон заявиха, че терористичният акт няма оправдание и няма кауза, която, в името на която да може да се направи подобно нещо. В същото време близките казаха пред нас, че в никакъв случай не могат дори сега, 365 дни по-късно, да осмислят какво се е случило. Предлагам ви да чуем думите на бащата на едно 26-годишно момче, загинало дни преди сватбата си, и отговорът на българския премиер.

„Един изстрелян куршум обръща живота на човека тотално. Аз загубих единственият си син на европейска земя, тръгнал да почива при приятели. Моят баща, дядото на Елио, 70 години след войната изгуби единственият си внук. Преди тези, които отнемаха живот, се наричаха нацисти, а сега терористите.”

Пламен Орешарски, министър-председател на Република България: За съжаление няма механизъм, който да е доказал своя ефект срещу тероризма. Вярвам, че единствената възможност, която имаме като демократични общества е да се обединим и заедно да се борим. Благодарни сме на нашите съюзници, които от самото начало оказват ценно съдействие в разследването на атентата – партньорските служби на държавите-членки на Европейския съюз, на Съединените щати, на Израел, Австралия и Канада и не на последното място на Ливан, имат сериозен принос в работата по разкриването на подбудителите и извършителите на този терористичен акт.

Водещ: Иво, една година по-късно въпреки сътрудничеството и на чуждите служби, разследването не е приключило. Какви са пречките пред него?

Репортер: Пречките са, както знаем всички, че не може да се установи самоличността на този, които е извършил атентата. Интересното е, че според анализа и на разследващите и на тези, които наблюдават терористичната дейност, напоследък навсякъде по света за атентатори се ползват хора, които са с абсолютно чисто минало и не са представлявали интерес за която и да е била от службите по света. И по този начин, разбира се, липсват ключови елементи от веригата, която би позволила на разследващите да нанижат доказателствата, така че да ги вкарат в съда. За самото разследване разказваме в следващия репортаж.

Една година след адския взрив, отнел живота на шестима на летище Бургас, се знае кой е атентаторът, но не е известна неговата истинска самоличност. Известни са и съучастниците на атентатора, но не можем да поискаме екстрадицията им у нас.

Калина Чапкънова, окръжен прокурор на Бургас: Към настоящия момент, доказателствата не дават възможност да се изгради обвинително теза срещу конкретно лице или срещу конкретни лица.

Разследващите знаят, че взрива е дело на младежа с шапка, заснет от охранителните камери на летището. Едва преди месец, обаче показанията на ранените при атентата туристи са изпратени в България. Само те могат по безспорен за разследването начин да докажат, че това е извършителят.

Калина Чапкънова, окръжен прокурор на Бургас: Все още не е изцяло преведена молба за правна помощ, която получихме от Израел. Тя е изключително обемна, над 600 страници и не сме анализирали свидетелските показания, които бяха изпратени.

Доказано е вече, че взривът се е намирал между тялото на атентатора и автобуса. Най-вероятно бомбата е избухнала, когато той е искал да я постави в багажното отделение на автобуса, така че при взрива да бъде засегнат и пълния с гориво резервоар. Най-вероятно тя е задействана дистанционно. Разследващите са намерили и връзка между заподозрения за атентатор и уличените за негови съучастници. Върху двете шофьорски книжки на оцелелите терористи са намерени следи от загиналия. Действали са професионално, заяви за „По света и у нас” вътрешният министър.

Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи: Това са хора, които са били много добре подготвени, които са прикривали и са предприели системни действия за прикриване на тяхната самоличност. Дестинацията, от която са дошли, местата, които са посещавали, това че имат връзка помежду си. Ниво, на което всяка една специална служба би завидяла.

Ясно е още как е финансиран атентата. Двамата оцелели терористи са получили няколко парични превода от Ливан. Оттеглили са се от Бургас минути след атентата и са тръгнали към Русе, откъдето да напуснат страната. Преди това, обаче, двамата са теглили пари от банковите си карти. През Румъния и Полша те са се прибрали в Ливан, установили са още разследващите.

Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи: Това, което е събрано е достатъчно, за да кажем, че има ясни следи, които казват, че Хизбула седи зад този атентат. За да можем да говорим от процесуална гледна точка за доказателствата, изисква да бъдат извършени съответните действия като правене на експертизи, разпитване на хора, включително и на тези, които са заподозрени, което разбирате по обективни причини няма как да се случи в момента.

България може да поиска екстрадицията на двамата, едва когато е готова да им повдигне обвинения.

Репортер: Това, което мога да добавя е, че и американският посланик в София подкрепи страната ни в тезата, че „Хизбула” стои зад атентата. И за да се върнем към церемонията, намираме се пред паметника. Паметник, които ще напомня на поколенията това, което се е случило на 18 юли преди една година. Участниците в церемонията, обаче, в днешния ден почетоха паметта и на Апостола, като се сетиха за думите му, че братство всекиму, без да гледаме вяра и народност. Под това мото, може да се каже, че премина церемонията, с която се почете паметта на жертвите на терористичния акт.

Водещ: Благодаря ти, Иво Никодимов за церемонията, която приключи преди минути на летището в Бургас и за разследването на атентата от преди година.

Сега и малко по-глобален поглед към тази тема. Иво спомена и позицията на американският посланик, но знаете, че след атентата се засили дискусията дали военното крило на „Хизбула” да бъде обявено за терористична организация в Европа. Днес БНТ научи, че министрите на външните работи от Европейския съюз ще обсъждат в понеделник такова предложение. Решението е било взето преди малко от посланиците в Европейския съюз. Обсъждането обаче не означава, че решение ще бъде взето в понеделник по време на съвета. Зад това искане стоят няколко европейски страни, включително Великобритания и Франция.

За да се обяви „Хизбула” за терористична организация, е необходимо съгласието на всички 28 страни от Европейския съюз, но това ще бъде трудно. За да преодолее застоя по темата, европейският главен преговарящ Катрин Аштън е измислила компромисен вариант, твърдят дипломати. Тя ще предложи на външните министри за терористи да бъде обявено военното крило на „Хизбула”, но да продължат преговорите на Европа с политическото. Наблюдатели обаче смятат, че и това ще бъде проблем, защото най-малко три държави са против обявяване под каквато и да е форма. Ако бъде призната за терористична организация, „Хизбула” ще може да бъде подложена на санкции, например замразяване на средства в европейски банки. Преди малко приключи и рутинна експертна среща, на която Европейската комисия запозна представители на Европейския съвет с напредъка на България и Румъния в областта на правосъдието и вътрешните работи. Пред БНТ говорителят на Комисията Марк Грей обясни, че не са били давани политически оценки, че не става въпрос за мини доклад и че подобни срещи се правят на всеки шест месеца. Комисията не е правила коментари за политическата ситуация в България.

4.Новина

Владимир Писанчев е предложен за председател на ДАНС от премиера Пламен Орешарски. Сега Писанчев временно изпълнява длъжността шеф на Агенцията. Очакваше се изборът на нов председател да се случи днес, още в началото на пленарното заседание. Решението обаче беше отложено за утре, с аргумента, че премиерът участва в церемонията за годишнината от атентата в Бургас.

Преди гласуването утре премиерът Пламен Орешарски ще представи кандидатурата на Владимир Писанчев на заседание на парламентарната група на левицата. От БСП смятат, че по време на изслушването в Комисията за контрол на спецслужбите Писанчев и другият кандидат Недялко Недялков са успели да развият идеите си за борбата с контрабандата, източването на бюджета и функциите на ДАНС.

Сергей Станишев, председател на Парламентарната група на Коалиция за България: Никога не е имало в историята на България толкова сериозно изслушване на кандидати за подобна служба, никога – нито на разузнаването, нито на НСО, нито на която и да е.

И БСП, и ДПС ще подкрепят кандидатурата на Писанчев.

Христо Бисеров, народен представител от Парламентарната група на ДПС: Изслушването показа, че и двамата кандидати са подходящи. Премиерът е предпочел, как да кажа, вероятно по-опитния и утре се надявам да имаме избор.

Репортер: Имате ли притеснение около делото „Галерия”?

Христо Бисеров, народен представител от Парламентарната група на ДПС: Не, делото беше разсекретено и се видя, че Писанчев няма за какво да бъде упрекван.

Димитър Дъбов, председател на Комисията за контрол на специалните служби: Мисля, че бяха публикувани материалите, почти цялата проучвателна дейност е била свършена от ГДБОП. В ДАНС всъщност по това дело „Галерия” се работи около месец, след като почти всичко е изяснено.

От „Атака” заявиха, че не са доволни от изслушването на Писанчев и Недялков.

Десислав Чуколов, народен представител от Парламентарната група на „Атака”: И двамата кандидати нямаха убедителни отговори що се отнася до ислямизацията, не бяха убедителни въобще, когато отговаряха на въпросите ни.

Предстои от „Атака” да вземат решение за утрешното гласуване.

Премиерът Пламен Орешарски коментира решението да внесе кандидатурата на Писанчев за шеф на ДАНС в Бургас след церемонията на летище Сарафово. Ето аргументите, с които утре ще го предложи за поста.

Пламен Орешарски, министър-председател на Република България: Той се забелязва пръв измежду всички служители вътре в системата поради простите обстоятелства, че досега беше заместник, а в момента е временно изпълняващ.

Репортер: А защо се забави толкова много назначението на шеф на ДАНС?

Пламен Орешарски, министър-председател на Република България: Защото правих консултации с различен кръг потенциални кандидати, в това число извън системата. Т.е. извън ДАНС.

БНТ – По света и у нас 12:00 ч.

4. Новина

Днес се навършва една година от атентата на Летище Бургас. Личността на камикадзето, отнело 6 човешки живота, все още е неизяснена, неизяснен остава и въпросът кой стои зад кървавия акт. Мястото на взрива отдавна е почистено и отново е част от паркинга на автобусите, превозващи туристи. На метри от него днес ще бъде открит мемориал в памет на загиналите при атентата. Събитието ще бъде отбелязано с церемония в памет на жертвите на терористичния акт близо до мястото, на което той беше извършен. Понастоящем все още не е изцяло преведена молбата за правна помощ, която получихме от Израел. Тя е изключително обемна – над 600 страници. Тя не се превежда една година в никакъв случай, тъй като за да бъдат извършени тези разпити на свидетели, да бъде събран целия този огромен доказателствен материал е изисквало време от израелската страна, каза Калина Чапкънова – наблюдаващ прокурор по делото за атентата в Бургас.

БТВ – Тази сутрин 06:50 ч.

Една година от атентата в Бургас

Калина Чапкънова – окръжен прокурор на Бургас

Водещ: Обещахме ви в началото на предаването да се включим отново от Бургас, отново с нашия репортер там Лора Стаматис, но този път не от летище „Сарафово”, където преди около 2 часа Лора се включи, за да ни покаже мястото, където точно преди 1 година стана атентата в Бургас. Този път Лора ще направи интервю, прелюбопитно сигурна съм, с прокурора по делото и с новите факти, които излизат за извършителите на това ужасяващо престъпление. Лора, към теб.

Репортер: Здравейте, отново. 12 месеца след атентата на летището в Бургас, той все още не е разкрит. Най-големите въпросителни продължават да стоят. Кой е извършителят на терористичния акт и кой е поръчителят? Отговори на тези въпроси сега ще потърсим от окръжния прокурор на Бургас, един от наблюдаващите прокурори, Калина Чапкънова, която прекъсна отпуската си днес. Здравейте. Имате ли вече нови по-категорични данни и факти около това кой стои зад атентата?

Калина Чапкънова: По настоящем разследването по делото продължава. То е изключително интензивно и въпреки големия обем доказателствен материал, който е събран не се събраха достатъчно доказателства, които да ни дадат основание да повдигнем обвинение за конкретно престъпление срещу конкретно лице или лица.

Репортер: Тоест все още не е ясна самоличността на извършителя, така ли?

Калина Чапкънова: Все още нямаме достатъчно доказателства, за да повдигнем обвинения срещу конкретно лице или лица.

Репортер: Нови данни, които насочват към „Хизбулла”, за такива нови данни говореше вътрешният министър. Можете ли да кажете какво стои зад това?

Калина Чапкънова: Това е въпрос, който не може да бъде коментиран от прокуратурата.

Репортер: За какво конкретно може да говорим вече година след атентата? Като събрани доказателства за бомбата може ли да се говори вече ясно и точно къде е била поставена, какво е било взривното вещество, дали наистина става въпрос за камикадзе?

Калина Чапкънова: Да, има яснота какво е било съдържанието на взривното вещество. Има яснота къде точно е било разположено и по-конкретно, че взривното устройство не е било вътре в самия автобус, а е било извън него. Има яснота относно начина на задействане, но за конкретни лица не може да се говори.

Репортер: Разпитани ли са всички свидетели? Успяхте ли да разпитате всички свидетели и преки свидетели на атентата?

Калина Чапкънова: На този етап такова определение всички свидетели няма как да дадем, но свидетели, които биха могли да дадат показания, които имат отношение към предмета на делото, са разпитани. Въпреки всичко, може би, това е мястото да се обърна отново към обществеността и да призова всички онези граждани в нашия регион, които имат някакво знание за факти, обстоятелства, които са свързани с нашето разследване, моля да сигнализират, да се отзоват, за да можем да ги разпитаме и съответно гарантираме тяхната анонимност, ако имат такова желание.

Репортер: Говореше се за четвърти съучастник. Имате ли вече по-конкретни данни?

Калина Чапкънова: Аз още веднъж заявявам, че не можем да говорим за конкретни лица, извършители, помагачи или подбудители в този терористичен акт.

Репортер: Към много други държави, към други държави всъщност бяхте отправили молба за помощ. Какво се случи?

Калина Чапкънова: Да, действително по линия на международното сътрудничество сме изготвили много молби за правна помощ. Окръжна прокуратура Бургас съответно изготви молби до страни-членки на ЕС, Върховната касационна прокуратура за държави, които са извън ЕС. Голяма част от тези молби за правна помощ бяха изпълнени, съответно преведени от българската страна.

Репортер: От къде чакате все още?

Калина Чапкънова: Все още чакаме молби за правна помощ. Конкретни държави не бих могла да назова. Това са държави и в ЕС, и извън него.

Репортер: А не беше ли предаден прекалено рано случая, разследването на Израел, тоест като да са водещи те в разследването, както казват някои експерти?

Калина Чапкънова: Не знам, това според мен са някакви свободни интерпретации. Разследването не е било предавано никъде. От началото на извършване на деянието и по настоящем делото се наблюдава от Окръжна прокуратура Бургас. По него работи екип от следователи от Националното следствие и от Окръжен следствен отдел към Окръжната прокуратура в Бургас. Едновременно с това делото беше взето и на специален надзор. Също се наблюдава от Върховната касационна прокуратура, така че за такова изземване изобщо не може да става въпрос.

Репортер: Защо се наложи ново удължаване, трето мисля , че поред от юни месец? Все пак много хора се чудят защо година след атентата има повече въпроси, отколкото отговори все още?

Калина Чапкънова: Това е изключително сложно, както от фактическа страна, така и с оглед правната оценка на събраните факти. Събирането на едни доказателства поражда необходимостта за събиране на други такива.

Репортер: Кога най-рано може да се очаква…

Калина Чапкънова: Не мога да конкретизирам някакъв срок, в който би могло да приключи това разследване.

Репортер: Добре, благодаря Ви за това участие. Както разбрахте все още няма конкретни детайли около това кой стои зад атентата, нито около извършителя, нито около поръчителя. Най-рано това може да стане ясно в края на ноември, защото разследването е удължено с нови 5 месеца от юни.

Водещ: Лора, благодаря ти. Лора Стаматис, нашият човек в Бургас, която днес следи отбелязването на навършването на 1 година от атентата в Сарафово.

БТВ – bTV Новините 12:00 ч.

2. Новина

Сега към парламента отвътре.

Репортер: И докато отвън имаше протести депутатите днес трябваше да решат кой ще бъде новият шеф на ДАНС. Но това не се случи. Кандидатурите са две – на Владимир Писанчев и на Недялко Недялков. Това не се случи, защото рано сутринта в четвъртък не беше постъпило предложение от Министерски съвет кой да бъде новият шеф на ДАНС. Това се случи преди малко. Кандидатурата, предложена от Министерски съвет от премиера Пламен Орешарски е Владимир Писанчев, който в момента е изпълняващ длъжността шеф на ДАНС. Това означава, че депутатите имат възможност да направят пореден опит да изберат новият шеф на ДАНС и това вероятно ще се случи в утрешния ден. Коментар защо се получи това недоразумение е, че днешният неуспешен опит за избор се е стигнало, тъй като премиерът Пламен Орешарски има доста ангажименти, свързани с годишнината около атентата в Бургас. Това обясни пред камерите на журналистите и пред репортери от медии лидерът на БСП Сергей Станишев. По думите на Станишев Орешарски е държал да присъства при представянето на кандидатурата за нов шеф на ДАНС и поради тази причина това днес не се е случило. И още от изказваният днес. Този път от червените депутати Антон Кутев и Татяна Буруджиева. Те казаха, че тепърва ще решат как да гласуват в утрешния ден за нов шеф на ДАНС, тъй като темата не е в техния ресор.

6. Новина

Днес се навършва една година от атентата на летището в Бургас, при който загинаха шест души – израелци и българин. Година по-късно специалистите още разследват терористичната атака. При пристигането си в Бургас вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че има ясни следи, че „Хизбулла” стои зад атентата на летището Сарафово.

Репортер: Вътрешният министър Цветлин Йовчев уточни, че атентаторите са били изключително добре подготвени и че са действали на ниво „на което всяка една служба би завидяла”. Това разбира се затруднява разследването, въпреки че според МВР има данни, че поръчител на терористичния акт в Бургас е именно ливанската групировка. От прокуратурата казват, че са получени само полицейски данни за това, но не и категорични доказателства по разследването. Година след атентата големите въпросителни около поръчител и извършител продължават да стоят. Иначе точно в 12.00 часа на обяд на летището влязоха драконовски мерки за сигурност. Цялата зона срещу терминал „Пристигащи” е отцепена. Изградено е второ КПП, на което се проверява абсолютно всяка кола и автобус, които влизат в зоната на летището. Въпреки това то продължава да работи, продължава да пристигат самолети, а част от мерките остават невидими за туристите. Охрана има и край Синагогата в Бургас заради макар и негласно споделяната теза, че има практика атентатите да се повтарят около годишнини.

Година след взрива на летището МВР министърът призна, че атентаторите са били изключително добре подготвени. Умело са прикривали самоличността, маршрутите и намеренията си. Имало обаче ясни следи, че терористичният акт е подготвен от „Хизбулла”.

Цветлин Йовчев: Това, което е събрано, е достатъчно да кажем, че има ясни следи, които сочат, че „Хизбулла” стои зад атентата на летище Бургас. За да можем да говорим от процесуална точка за доказателства, трябва да бъдат извършени съответните действия, да бъдат направени експертизи, разпити, а това по обективни причини няма как да се случи в момента.

От прокуратурата отрекоха да има събрани доказателства от разследването за поръчител на атената.

„Не се събраха достатъчно доказателства, които да ни дадат основание да повдигнем обвинение за конкретно престъпление срещу конкретно лице или лица.”

Търсят се и още свидетели. В деня на годишнината от взрива на автобуса с израелски туристи летището е под извънредна охрана.

Паметник на метри от взрива ще напомня за 6-те жертви на атентата.

На мобилните си телефони близките на загиналите в атентата пазят весели моменти от последните им дни и часове.

Репортер: Днес се очакват пет полета от Израел, което допълнително ще утежни ситуацията на летището. Извънредните мерки за сигурност остават в сила до края на възпоменателната церемония или до 20.00 часа вечерта. Освен близките на загиналите в атентата израелски туристи и оцелелите в атентата, в церемонията се очаква да участва и бащата на загиналия български шофьор – 36-годишният Мустафа Кьосов.

БТВ – bTV Новините 08:00 ч.

1.Новина

Днес се навършва една година от атентата на летището в Бургас, при който загинаха шест души – израелци и българин.

Година по-късно специалистите на четирите континента още разследват терористичната атака, случила се в страна от Европейския съюз, пише „Нешънъл пост“.

Има основания да се смята, че зад атентата в Бургас стои ливанската групировка „Хизбулла”. България обаче не разполага с категорични доказателства за това, както заяви наскоро и българският външен министър. „Хизбулла” отрече да има участие в този атентат.

Страната ни остави в ръцете на Великобритания въпроса дали да отнесе към по-високо политическо ниво включването на военното крило на „Хизбулла” в терористичния списък на Европейския съюз.

Днес у нас официално ще бъде открит паметник на жертвите. Повече от 35 роднини на загиналите израелци ще дойдат в България, за да участват във възпоменателни прояви.

Нова телевизия – Нова телевизия

6. Новина

Година след атентата в Бургас на мястото на взрива беше открит мемориал в памет на жертвите. Няколко церемонии отбелязват първата годишнина от черния 18 юли, когато взрив в автобус на международното летище Бургас уби шест души. Жертвите тогава бяха петима израелски туристи и българския шофьор на автобуса.

Кореспондент: Преди минути завърши възпоменателната церемония по отбелязване на първата годишнина от терористичния атентат на летището в Бургас, при който загинаха шестима граждани, петима израелски туристи и един българин. Това е водачът Мустафа Кьосов. Искам да кажа, че церемонията продължи повече от предвиденото с около половин час, заради изключително засилените мерки за сигурност при влизане на медиите и на гостите. Официалните лица и гостите от Израел, близки и роднини на загиналите по време на терористичния акт, бяха отделени в специален сектор, а ние медиите бяхме по време на цялата церемония зад гърба им. Любопитното е, че освен министър-председателят Пламен Орешарски тази вечер на летището в Бургас бяха посланиците на САЩ Марси Рийс и на държавата Израел в България Шаул Камиса Раз, министрите на външните работи Кристиан Вигенин и на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Трябва да отбележа, че тук беше и бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и главния секретар в неговия кабинет Калин Георгиев. Церемонията завърши с откриването на мемориален паметник в памет на шестте жертви. Паметник, съставен от шест колони, които са незавършени в горната част, за да могат да символизират прекършените преждевременно шест човешки живота на тази дата точно преди една година, на бургаското летище.

Пламен Орешарски: Смятам за важно, че ЕС работи за консенсусно решение, което да позволи от една страна включването в списъка на терористичните организации на военното крило на „Хизбулла”, от друга страна – да бъде запазено сътрудничеството с всички политически партии и финансовата подкрепа на нашия важен партньор в Близкия изток Ливан.

Кореспондент: Преди малко главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който обяви, че в МВР предстоят структурни промени. ДАНС и ГДБОП ще обединят една структура, която ще остане под шапката на ДАНС и която ще отговаря за противодействието на международния /…/ . И в този ред на мисли година след извършването на терористичния атентат на бургаското летище всички данни сочат към организацията „Хизбулла”. За съжаление от прокуратурата не се наемат към този момент да посочат нито конкретни лица, нито да излязат с конкретно име на организация, която е поръчала и която стои зад реалното изпълнение на атентата. Знаете, че преди няколко дни разследването беше удължено с още пет месеца – до 26 ноември.

Десетки папки с доказателства, над 150 разпита на свидетели и работата на трима наблюдаващи прокурори трябва да разплетат пъзелът около атентатът в Сарафово. За близо година срокът на разследването е удължаван няколко пъти, но засега категоричен отговор на въпроса кой е извършителят на терористичния акт няма.

Цветлин Йовчев: Това са хора, които са били много добре подготвени, които са предприели системни действия за прикриване на тяхната самоличност, които са прикрили дестинацията, от която са дошли, местата, които са посещавали, това, че имат връзка помежду си. Този атентат е проведен на изключително професионално ниво, на което всяка една специална служба би завидяла.

Събирането на доказателства продължава. До 20 ноември прокуратурата трябва да каже кой е поръчал и извършил атентатът. Предстои детайлен анализ на експертизите и показанията и едва тогава могат да бъдат повдигнати обвинения.

Цветлин Йовчев: За да можем да говорим от процесуална точка за доказателства, трябва да бъдат извършени съответните действия, да бъдат направени експертизи, разпити, а това по обективни причини няма как да се случи в момента.

Нови доказателства обаче насочват разследващите към по-конкретни следи.

Цветлин Йовчев: Това, което е събрано, е достатъчно да кажем, че има ясни следи, които сочат, че „Хизбулла” стои зад този атентат.

От МВР засега отказват да съобщят какви са последните следи, за да не пречат на разследването.

Спомените на оцелелите от атентата и десетките променени човешки съдби връщат лентата към 18 юли 2012 година.

7. Новина

Международните коментари по повод годишнината от атентата в Бургас. Агенция Ройтерс и „Евронюз” цитират думите на българския вътрешен министър Цветлин Йовчев за ясни следи, че „Хизбулла” стои зад нападението. От страниците на вестник „Уолстрийт джърнъл” директорът на Трансатлантическия институт на Американския еврейски комитет призовава Европейския съюз да включи ливанското шиитско движение в списъка на терористичните организации. Подобен апел вече има и от Великобритания. От своя страна върховният представител на Европейския съюз за външната политика Катрин Аштън предлага Брюксел да признае военното крило на „Хизбулла” за терористична организация, но да остави отворена вратата за преговори с политическото крило на движението.

Нова телевизия – Новини 13:00 ч.

6. Новина

Днес се навършва една година от атентата край Бургас, при който загинаха петима израелски туристи и шофьорът на автобуса Мустафа Кьосов. Разследването на взрива все още не е приключило. Срокът му беше удължаван няколко пъти, като крайната дата, на която прокуратурата трябва да излезе със становище е 20 ноември. Разпитани са над 150 свидетели, а наблюдаващите прокурори вече са трима. Разследващите все още не могат да кажат кой е физическият извършител на атентата. Според вътрешният министър Цветлин Йовчев обаче, има ясни следи, които показват, че „Хизбулла” стои зад атаката срещу автобуса с израелски туристи. Той уточни, че има информация, получена по международния обмен, която потвърждава направените от експертите заключения до момента.

Цветлин Йовчев: Това, което е събрано, е достатъчно да кажем, че има ясни следи, които сочат, че „Хизбулла” стои зад атентата на летище Бургас. За да можем да говорим от процесуална точка за доказателства, трябва да бъдат извършени съответните действия, да бъдат направени експертизи, разпити, а това по обективни причини няма как да се случи в момента.

Министър Йовчев обясни, че в не може да оповести нова информация относно атентата, защото това би попречило на разследването. Потвърди, че самоличността на атентатора все още не е ясна, което говори за изключителния професионализъм на подготвилите терористичният акт.

Цветлин Йовчев: Това са хора, които са били много добре подготвени, които са предприели системни действия за прикриване на тяхната самоличност, които са прикрили дестинацията, от която са дошли, местата, които са посещавали, това, че имат връзка помежду си. Този атентат е проведен на изключително професионално ниво, на което всяка една специална служба би завидяла.

В Бургас, за да почетат годишнината от смъртта на своите близки са и 35 роднини на загинали израелски граждани.

ТВ 7 – Новини – 18:30

10.Новина

Измина година от атентата на бургаското летище „Сарафово”.

На 18 юли миналата година автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище „Сарафово“ в Бургас, стана мишена на терористична атака. Загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и още един човек, за когото се предполага, че е извършил атентата. При инцидента бяха ранени 35 души.

Година по-късно няма ясен отговор на въпроса кой е поръчал нападението. През февруари бившият вътрешен министър Цветан Цветанов заяви след заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, че има оперативни данни, че в атентата на летище „Сарафово“ са замесени хора от Хизбулла. Вчера вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че няма промяна в позицията на България за атентата в Сарафово и има следи, които водят към „Хизбулла“.

Днес на бургаското летище ще бъде открит паметник на жертвите на терористичния акт от преди година. Церемонията в памет на жертвите започва в 17 часа.

Близките на загиналите израелски граждани очакват българките власти да стигнат до извършителите на атентата след сериозни доказателства. Елиор Прайз е един от загиналите – рамо до рамо със своя приятел Маор, с който дошли на екскурзия у нас. Днес бащата на Елиор – Яков Прайз, все още не може да повярва, че никога няма да прегърне сина си отново.

11.Новина

Пет парламентарни комисии, работещи в силовия сектор, отхвърлиха доклада на правителството „Борисов” за рисковете и защита за националната сигурност за 2011 г. Депутатите не приеха отчета с мотива, че направените оценки в него не отговарят на действителността.

Документът беше внесен през юни миналата година. Той не беше разгледан от 41-вото Народното събрание заради атентата в Сарафово. В доклада, изготвен само няколко месеца преди терористичната атака, е записно, че „не са установени преки данни за налични на терористични организации на българска територия или заявени цели в страната”.

Депутатите от този парламент не се съгласиха и с направените заключения в доклада за качествена борба с престъпността, запазване на социалната стабилност, осигуряване на качествено здравеопазване.

Народните представители очертаха като приоритети за стабилна национална сигурност: укрепване на военния потенциал, социални мерки срещу демографския срив и план за реакция на задълбочаващата се криза в Европейския съюз.

ТВ 7 – Новини – 12.30 Новини – 12.30 ч.

5.Новина

Днес се навършва една година от терористични атентат на бургаското летище „Сарафово“. На 18 юли миналата година автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище „Сарафово“ в Бургас, стана мишена на терористична атака. Загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин и още един човек, за когото се предполага, че е извършил атентата. При инцидента бяха ранени 35 души.

Една година след атентата в Бургас в село Юруково мъката не е намаляла. От това село е единствената жертва от България – шофьорът Мустафа Косев.

Местните жители са затворени в себе си и трудно говорят за атентата. Казват, че помнят черния 18 юли.

След инцидента съпругата на Мустафа се затваря в къщата на родителите си. И докато спомена за младия мъж, оставил 11-годишно сираче започна да избледнява, местните хора си спомнят, че почти никой не е помагал на почерненото семейство след 10-те хиляди лева еднократна помощ, която им отпусна държавата.

Възпоменателната церемония започва в 5.05 часа – часът, в който бе взривен автобуса с израелски туристи на 18 юли 2012 г. Оказва се, че атентаторите, извършили атаката, са действали изключително професионално и на действията им може да завиди всяка една спецслужба. Думите са на вътрешния министър Цветлин Йовчев, който даде брифинг тази сутрин в Бургас. Той потвърди мнението на правителството, че „Хизбулла” стои зад атентата в Бургас. Същото мнение сподели и посланикът на САЩ в България Марси Рийс.

Цветлин Йовчев: Абсолютно актуална е позицията, която заема България. Ние имаме следи, които водят в тази посока, те са ясни – „Хизбулла”. Няма промяна в българската позиция. Аз твърдо заставам зад експертното становище, което колегите са дали по отношение на извършителите на атентата. В периода, през който аз съм министър, има получена допълнителна информация, която подкрепя тези становища. Няма промяна в българската позиция.

Посланикът на САЩ Марси Рийс съобщи, че САЩ се присъединяват към позицията на българското правителство. За тях казусът кой стои зад атентата в Бургас е ясен.

Министър Йовчев допълни, че позицията, че „Хизбулла” стои зад атентата, се потвърждава и от новопостъпили данни в международния обмен, които за момента обаче не могат да бъдат огласени.

Очаква се и премиерът Пламен Орешарски да присъства този следобед на възпоменателните церемонии. След като приключи церемонията ще има поднасяне на цветя на роднините на жертвите на мемориала, изграден на мястото, където бе взривен автобуса.