БЮЛЕТИН „МУЛТИКУЛТУРНИЯТ ГРАД“ 21-26 май 2016

26.05.2016, 13:30  →  В медиите    

Стартира инициативата Мултикултурният град | | 20.05.2016 20:35 | www.bulbox.net | Новини |
На 21 май (събота), Световен ден на културното многообразие, се открива деветото издание на Инициативата „Мултикултурният град” с гостуваща изложба на членове на Фотоклуба към Организацията на евреите в България „Шалом ”. Фотоклубът „Шалом ” с ръководител Зафер Галибов е създаден през 2011 г. Членовете му са инженери, лекари, учители, математици. Събират се всяка седмица, за да […]
http://bulbox.net/regioni-kardjali/4509506/

Д-р Тодор Черкезов и Бурханедин Ардагил – носители на наградата „Мултикултурният човек“

Доц. д-р Тодор Черкезов, изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ и художникът-карикатурист Бурханедин Ардагил са тазгодишните носители на наградата „Мултикултурният човек“. Призът е учреден от Арт движение КРЪГ и представлява статуетка и грамота. Връчва се ежегодно на кърджалиец, където и по света да се намира той–за принос в развитието на мултикултурализма, интеркултурния диалог и езиковото многообразие.„Наградата има за цел да акцентира върху ценността на интеркултурното взаимодействие, като разшири разбирането за иновация в този контекст.За първи път тази година тя е „поделена” между двама кърджалийци”, съобщи Радост Николаева, директор на Арт движение Кръг.
На специална церемония в Артгалерия кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, носител на наградата „Мултикултурният човек“ за 2015 г., връчи на двамата номинирани стъклената статуетка и грамота.
„ Радостно е, че тази награда все повече се утвърждава.През последните години тя стана част от празничните прояви по случай 24 май. Важно е също, че досега никой и по никакъв повод не е оспорил номинациите, защото нейни носители са хора общественици, добре познати в Кърджали и далеч извън пределите на града ни, хора доказали се и професионално, и със свой сериозен принос в духовния живот на Кърджали”, каза при връчването на наградите кметът инж.Хасан Азис. Той подчерта, че мултикултурализмът все повече излиза на повърхността на обществото ни като необходимост, като нещо, което трябва да се възпитава. Инж. Азис поздрави тазгодишните носители и връчи наградите.
„Щастлив съм, че съм сред вас, за да получа тази голяма награда”, каза големият художник -карикатурист Бурханедин Ардагил, пристигнал специално за случая от Истанбул.Той благодари на съгражданите си за високото отличие и пожела на кърджалийци да живеят в разбирателство и припомни думите на големия Назъм Хикмет ”Живейте, хора, в тази голяма гора, както живеят дърветата в мир и братство. Бъдете винаги усмихнати и добри.Живейте така, както сте в къщата на баща ви”, сподели още художникът при получаване на статуетката.
„Изключително съм развълнуван, защото няма място по –достойно от Кърджали за номинацията за наградата „Мултикултурният човек”.
Това, което чувствам в момента е нещо, което ме връща назад във времето и спомените. Аз съм живял дълги години в махалата на пазара, където всички етнически групи бяха достатъчно добре представени. Основното, което считам, е дълбокото ми убеждение да допускам възможността хората да бъдат различни, да живеят с тези различия и да приемам тези различия. Приемам тези различия не само в някакъв свой личен аспект, а като гражданин, като общественик и като ръководител в различните етапи на моя живот”, каза д-р Черкезов. Според него да дадеш правото и да уважиш правото на хората да бъдат различни означава да скъсаш веригите. ”А веригите са два вида. Едните са външните, които ни налагат политиката, великите сили, конюнкгурата… По – страшни са веригите, които са в самите нас – обремененостите, предрасъдъците, които ни отвеждат към други далечни исторически епохи и по- малко ни водят към съвременността и днешното време. Без да скъсаме тези вътрешни вериги, ние не можем да постигнем свободата на мултикултурното общество”, подчерта в изказването си д-р Черкезов.
По думите му 24 май е празник, който обединява и трябва да бъде тачен от всички граждани на страната.”Българската култура трябва да възприемаме като шарена черта от културите от всички етнически групи, които съставляват българския народ”, каза директорът на МБАЛ.
„Свободата да приемаш другия и различния е истинска ценност.Затова трябва да забелязваме хората, които са разкъсали онези вътрешни вериги, за които говори д-р Тодор Черкезов. И както каза Бурханедин Ардагил, нека пазим онази гора, в която всеки трябва да се чувства сигурен, за да устояваме на ураганите на времето”, сподели още кметът на Кърджали.Инж.Азис благодари на Арт движение КРЪГ за умението да открива и номинира безспорни личности на Кърджали и честити в аванс на всички присъстващи празника 24 май.
На церемонията при връчване на приза „Мултикултурният човек” присъстваха и първите негови носители-актьорът Нуреддин Мехмед / 2013г. / и енорийският свещеник проф. д-р Петър Гарена /2014 г. /.Двамата поздравиха по оригинален начин наградените–отец Петър изненада с изпълнение на кавал, а Нуреддин Мехмед с монолог от пиеса на Молиер. Гости на церемонията бяха много кърджалийци, общински съветници, колеги и приятели на тазгодишните носители на наградата, журналисти.

Доц. д-р Тодор Черкезов, дм e изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ Кърджали от 2002 г. до днес. Роден е през 1956 г. в Кърджали. Завършва медицина във ВМИ-Пловдив. Носител е на следните награди: Специалната награда на Българското дерматологично дружество на името на проф. П. Попхристов за развитието на дерматологията в България. Ппрез 2003 г. е удостоен със званието „Лекар на годината” на областно ниво, а през 2006 г. получава националното отличие „Лекар на годината-2006” на БЛС. През 2007 г. получава званието „Мениджър на годината“ и диплом за заслуги в управлението на здравеопазването – номинация на в-к „Форум медикус”. Носител е на „Почетен герб на община Кърджали – позлатен” и на Почетен сребърен знак ІІ степен на МЗ, както и на Златен медал за заслуги към БЧК за 2014 г. На Петия международен конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум в Охрид, Македония през 2014 г. получава специално отличие „За забележителен принос в развитието на Югоизточноевропейския медицински форум“. За първи път в страната въвежда система за управление на качество ISO в областна болница и получава международен сертификат за дейността. Участва в разработването и реализирането на проекти по оперативните програми на ЕС и трансграничното сътрудничество, като за последните 5 години лечебното заведение е усвоило над 8 млн. лв. инвестиционни средства. Д-р Тодор Черкезов е член на Съюза на учените в България. Автор е на над 27 съобщения и публикации в наши и чуждестранни научни издания и на 3 книги ”Бит, традиции и здраве на населението от Източните Родопи”,”Пътят към юбилея”,„Регионални здравни приоритети”.

Бурханедин Ардагил е художник-карикатурист със световно признание. Роден е в Кърджали през 1943 г. Завършва НХА в София, живее и работи в Кърджали до1989 г., когато става част от изселническата вълна към Турция. Оттогава живее в Истанбул. В Турция е работил за TRT, за агенции и издателства на детска литература, илюстратор е на множество детски книжки, има десетки участия в самостоятелни и общи изложби и е представял страната в множество световни биеналета. Носител е на повече от 50 награди от САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Холандия, Гърция, Румъния, Япония, Корея, Русия, Македония, Сърбия и от самата Турция. Името му стои сред имената на най-добрите турски карикатуристи, получили международно признание. В Кърджали е бил член на Групата на художниците и пази ценни архивни кадри за нейните основатели – Станка Димитрова, Джемал Емурлов, Тодор Павлов, Георги Трифонов, Васил Василев, Стефан Пенев и Стоян Стоянов.
Бил е актьор в първото кърджалийско читалище „Авицена” (1966-1968) и съхранява фото-архиви от представления на първата театрална трупа от този период. Бил е футболист във футболния отбор „Арда” (1958-1962) и съхранява фото- архиви за историята на отбора. Дарявал е на различни институции архивни материали за живота в Кърджали през различни периоди, в т.ч. и на Арт движение Кръг. Освен неговото дарение от над 60 платна, Арт движение Кръг пази архивни фото- материали за Групата на художниците, както и от постановките на две пиеси от периода 1966-1968 г. на Назъм Хикмет – „Легенда за любовта” (в която самият Бурханедин играе главната роля на Ферхад) и „Чудакът”, съхранява също така кадри от неговия фотоапарат от създаването на ХЕИ в Кърджали (1966) и от първите бригадирски акции за залесяване на близките градски зони (1960-1962).
Бурханедин Ардагил е автор на сборник със спомени и документи „Помни преживяното” на турски и български езици (2012), а в момента подготвя друг сборник с архивни снимки за Кърджали – „Кърджали, моя любов”.
http://www.kardjali.bg/?pid=2,2&id_news=5516

С изложба започна тазгодишната инициатива „Мултикултурният град” | | 22.05.2016 15:02 | www.bulbox.net | Новини |
10 любители фотографи, с ръководител Зафер Галибов, представиха Организацията на евреите в България „Шалом ” при старта на тазгодишната Инициатива „Мултикултурният град” на 21 май в Артгалерията с обща изложба. На събитието присъстваше и израелецът Яков Георг Щиясни, социален и културен изследовател, близък приятел на българския евреин от Израел Цви Керен, който публикува
http://bulbox.net/regioni-kardjali/4512831/

Фотографите от „Шалом“ гостуват в Кърджали | | 21.05.2016 16:12 | www.pik.bg | новини |
С изложбата на фото-клуба при Организацията на евреите в България „Шалом “ в Кърджали ще бъде отбелязан Световният ден на културното многообразие. Гостуващата експозиция е в рамките на 9-о издание на Инициативата „Мултикултурният град”, програмата предвижда поредна серия изненадващи прояви на организаторите от Арт-движението „Кръг“ в града. Фото-клубът „Шалом ” с ръководител Зафер Галибов е създаден през 2011 г. с участието на хора с различни професии – инженери, лекари, учители, математици.
Събират се всяка седмица, за да изучават история на фотографията, провеждат практики, участват в пленери у нас и в чужбина, правят фото-изследвания и авторски изложби, както общи, така и самостоятелни. Пътуват по собствени проекти по целия свят и създават портфолиа от всяко пътуване, които се обработват, дискутират и архивират за подходящи поводи и презентации. Това разказаха ръководителките на проекта и уреднички в местната арт-галерия Радост Николаева и Галя Петрова. Между последните фото-дестинации на еврейския фото-клуб са културни и исторически забележителности в Хърватия, Испания, на остров Корфу, в Турция, Израел, Нова Зеландия, Италия, САЩ и т.н. Фотообективите са запечатали истории с полицаи и афро-американци, животът на „Бродуей”, събития от Централ парк в Ню Йорк. Съхраняват се и 400 снимки от Музея на изкуствата във Филаделфия. Изложбата се открива тази вечер, а гостуващите фотографи участват в пленера „Чудесата на Източните Родопи“ в село Дъждовница край язовир „Кърджали“, който започна вчера и ще приключи на 25 май.
Уникален урок за един от умиращите световни езици „ладино“ ще бъде представен в читалището в село Енчец на 27 май, а на 3 юни в джамията в Кърджали ще бъдат показани последните съхранени у нас синагоги. Урокът по ладино в Енчец ще бъде изнесен от изследователя Леон Бенатов, а умиращият език се е говорел и в Кърджали до 1948 г. Организацията на евреите в България „Шалом ” развива активна дейност в сферата на културата с цел да популяризира еврейското творчество, да съдейства на творци от еврейски произход за развитието им в сътрудничество с културни организации от страната и с културни институти в чужбина, посочи Радост Николаева. Това е цел, която е наследена още от предшествениците на организацията – Консисторията /1920-1950 г./ и Обществената културно-просветна организация на евреите в България /1957-1990г./. Няма сфера от изкуството и културата у нас без силно еврейско присъствие, както през годините, така и днес – от Елиас Канети и Валери Петров, Панчо Владигеров и Николай Кауфман, Леон Даниел и Ицхак Финци, Жул Паскин и Борис Шац, коментира тя.
В Кърджали е роден поетът Давид Овадия, Ангелина Рашкова е участник в авторския екип на арх. Елко Хазан, който публикува ценното изследване „Кратка илюстрована поселищна енциклопедия на еврейските общности в България и техните синагоги” през 2011г . Клубове по театрално, приложно, танцово и хорово изкуства, за литература и древни езици преоткриват и съхраняват еврейската културна традиция и инициатива. Ръководителят на фото-клуба при „Шалом “ Зафер Галибов е носител на бронзов медал на ЮНЕСКО за творчески постижения и е един от родните фотографи, често представящ България зад граница.
Роден е във Видин от майка еврейка и баща мюсюлманин. Работи в лабораторията по цифровизация на научното и културното наследство към Института по математика и информатика на БАН. Тазгодишната програма на „Мултикултурният град” включва и „Зона Култура” – отново ще отворят врати Тютюневите складове, на 4 юни там от 19.00 ч. започва концерт на млади изпълнители по повод 40 г. от отплаването на яхтата „Кор Кароли” на околосветско плаване на родения в Кърджали капитан Георги Георгиев, който е роден на същата дата. По-късно през юни младежка акция „Мултикултурни ключове” ще маркира градски пространства в района на Пазара на производителите с арт-инсталации, препращащи към мултикултурната памет на града. Наградата „Мултикултурният човек” ще бъде връчена на 23 май. Нейни носители досега са актьорът Нуреддин Мехмед, енорийският свещеник с титли проф. д-р Петър Гарена и кметът на Кърджали Хасан Азис.
Наградата “Мултикултурният човек“ е учредена от Арт-движение „Кръг“, връчва се ежегодно на кърджалиец, където и по света да се намира той, за принос в развитието на мултикултурализма, интеркултурния диалог и езиковото многообразие. За първи път тази година тя ще бъде поделена между двама заслужили.
http://pik.bg/%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%E2%80%9E%D1%88%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%BC%E2%80%9C-%D0%B3%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B2-%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%BB%D0%B8-news535731.html

С изложба започна тазгодишната инициатива „Мултикултурният град” | | 22.05.2016 14:16 | www.feedproxy.google.com | Новини | Кърджали NEWS
10 любители фотографи, с ръководител Зафер Галибов, представиха Организацията на евреите в България „Шалом ” при старта на тазгодишната Инициатива „Мултикултурният град” на 21 май в Артгалерията с обща изложба. На събитието присъстваше и израелецът Яков Георг Щиясни, социален и културен изследовател, близък приятел на българския евреин от Израел Цви Керен, който публикува през последните години изследвания на български език и иврит, посветени на еврейската общност в Русе и Хасково. При откриването на изложбата авторите на фотографиите (които по професия са лекари, инженери, историци, учители) изненадаха организаторите от Арт движение Кръг и гостите на събитието. Те изнесоха доклад, подготвен специално от г-жа Естер Ниего от Израел, родена в Кърджали през 1935 г., и дъщеря на някогашия първи местен лидер на общността в града Нисим Ниего и на Рашел Наего, основателка на културно-просветната еврейска женска организация „ВИЦО” в Кърджали (1931 г.). Тукашните евреи са били от т.нар. сефарадска общност, заселват се в Кърджали след войните от 1912-1913 г., а болшинството идват от Ксанти, Гюмюрджина, Солун и Одрин. В Одрин е имало многохилядна еврейска сефарадска общност, чиито паметници на материалната и духовна култура се ценят и поддържат до днес.
През периода 1914-1939 г. евреите в Кърджали играят силна рола в икономиката на града, към 25.І.1938 г. тук са регистрирани 14 действащи фирми на еврейски фамилии – кинкалерии, кафеджийница, складове за тютюн, шекерджийница, склад за кожи, галантерия, фирма за търговия със стъкларски изделия, сарафски работилници, 3 дружества за тютюн на Фархи & Герон. Съдружниците Фархи и Нерон изкупуват и преработват тютюна от селата в собствена фабрика в града и изнасят цигари за Европа и Америка, като подпомагат нововъзникващите културни, женски, спортни и младежки еврейски дружества, както и построяването на синагогата (1924). Еврейският квартал се намира до пазара, многобройни са евреите занаятчии (шивачи, стъклари, сладкари, сарафи, счетоводители, продавачи на банички и семки), търговците на брашно, жито, стъкло, платове, каучук, шевни машини. В началото на 20-те има 1 лекар от еврейски произход, а характерно за местните евреи е, че „винаги говорят повече от един език” – беше изтъкнато при презентацията. Сарафът Юда Менда през 1934 г. става член на престижното Търговско дружество в Кърджали, което съществува, за да защитава моралните и материалните интереси на всички търговци в града, а 30-годишният търговец Леон Н. Ниего през 1938 г. става секретар-ковчежник на Управителното тяло на Организацията на професионалните автомобилисти и шофьори в България, клон Кърджали. Братята Барух и Моис Чакърови имат важен принос за развитието на кинефикацията в града.
През 1924 г. с местни дарения се строи синагога, която претърпява пожар и се самосрутва през 1956 г. На нейното място Арт движение Кръг и Община Кърджали поставят мемориална плоча и релефна скица през 2009 г. Периодът 1939-1944 г., когато срещу евреите в България започва да действа Законът за защита на нацията, е тежък за местната общност поради въведените ограничания – блокиране на банкови сметки, забрана за излизане след 21.00 ч., забрана за посещаване на българско училище и пр. На 14 януари 1949 г. цялата еврейска общност от Кърджали емигрира за една нощ за Израел с кораба „България” от Бургас, който е имал вместимост 4000 човека. За първи път гостите в Артгалерията чуха „тайната история” на този масов изселнически феномен – единствен в страната, като изселването е подготвено със задкулисна подкрепа на тогавашна депутатка от Кърджали и натиск върху ЦК на БКП. На гарата в Кърджали ги изпраща тогавашният кмет Иван Герджиков.
Фотографският клуб “Шалом ” остава в Арт къщата в Дъждовница до 25 май, за да подготвя фото- проект „Чудесата на Източните Родопи”.
http://feedproxy.google.com/~r/kardjalinews/~3/Xvv3Kyl0Bmw/34296

С изложба на фотоклуб „Шалом” започва деветото издание на инициативата „Мултикултурният град” | | 20.05.2016 12:48 | www.feedproxy.google.com | Новини | Кърджали NEWS
На 21 май (събота), Световния ден на културното многообразие, се открива деветото издание на Инициативата „Мултикултурният град” с гостуваща изложба на членове на Фотоклуба към Организацията на евреите в България „Шалом ”. Фотоклубът „Шалом ” с ръководител Зафер Галибов е създаден през 2011 г. Членовете му са инженери, лекари, учители, математици. Събират се всяка седмица, за да изучават история на фотографията, провеждат практики, участват в пленери у нас и в чужбина, правят фото-изследвания и авторски изложби – както общи, така и самостоятелни. Пътуват по собствени проекти по целия свят и създават портфолиа от всяко пътуване, които се обработват, дискутират и архивират за подходящи поводи и презентации. Между последните фото- дестинации са културни и исторически забележителности в Хърватия, Испания, на остров Корфу, в Турция, Израел, Нова Зеландия, Италия, САЩ и т.н. Във фотообективите са запечатани истории с полицаи и афроамериканци, животът на „Бродуей”, събития от Централ парк в Ню Йорк. Съхраняват се и 400 снимки от Музея на изкуствата във Филаделфия.
Фотоклубът е в Кърджали по покана на Арт движение Кръг, за да представи обща изложба в Арт галерията на 21 май от 18.30 ч., като заедно с това ще участва във фотопленер в Дъждовница на тема „Чудесата на Източните Родопи” (20-25 май), ще представи урок за един от умиращите световни езици ладино в читалището в Енчец (27 май), а на 3 юни от 10.00 ч. ще участва в презентация на последните останали синагоги в България в джамията в Кърджали.
Организацията на евреите в България „Шалом ” развива активна дейност в сферата на културата с цел да популяризира еврейското творчество, да съдейства на творци от еврейски произход за развитието им в сътрудничество с културни организации от страната и с културни институти в чужбина. Това е цел, която е наследена още от предшествениците на организацията – Консисторията (1920-1950) и Обществената културно-просветна организация на евреите в България (1957-1990). Няма сфера от изкуство и културата у нас без силно еврейско присъствие, както през годините, така и днес – от Елиас Канети и Валери Петров, до Панчо Владигеров и Николай Кауфман, от Леон Даниел и Ицхак Финци, до Жул Паскин и Борис Шац. Поетът Давид Овадия е родом от Кърджали, а кърджалийката Ангелина Рашкова е участник в авторския екип на арх. Елко Хазан, който публикува ценното изследване „Кратка илюстрована поселищна енциклопедия на еврейските общности в България и техните синагоги” (2011). Клубове по театрално, приложно, танцово и хорово изкуства, за литература и древни езици преоткриват и съхраняват еврейската културна традиция и инициатива.
http://feedproxy.google.com/~r/kardjalinews/~3/clhbVQFRMow/34266

Фотографите от „Шалом“ гостуват в Кърджали | | 21.05.2016 16:00 | www.bulbox.net | Новини |
С изложбата на фото-клуба при Организацията на евреите в България „Шалом “ в Кърджали ще бъде отбелязан Световният ден на културното многообразие. Гостуващата експозиция е в рамките на 9-о издание на Инициативата „Мултикултурният град”, програмата предвижда поредна серия изненадващи прояви на организаторите от Арт-движението „Кръг“ в града. Фото-клубът „Шалом ” с ръководител Зафер Галибов е създаден през 2011 г. с участието на хора с различни професии – инженери
http://bulbox.net/novini/4511011/

Мултикултурната памет за #Кърджали по света | | 22.05.2016 12:05 | www.kardjali.bgvesti.net | Новини | 9367
0 Коментара
10 любители фотографи, с ръководител Зафер Галибов, представиха Организацията на евреите в България „Шалом ” при старта на тазгодишната Инициатива „Мултикултурният град” на 21 май в Артгалерията с обща изложба. На събитието присъстваше и израелецът Яков Георг Щиясни, социален и културен изследовател, близък приятел на българския евреин от Израел Цви Керен, който публикува през последните години изследвания на български език и иврит, посветени на еврейската общност в Русе и Хасково. При откриването на изложбата авторите на фотографиите (които по професия са лекари, инженери, историци, учители) изненадаха организаторите от Арт движение Кръг и гостите на събитието. Те изнесоха доклад, подготвен специално от г-жа Естер Наего от Израел, родена в Кърджали през 1935 г., и дъщеря на някогашия първи местен лидер на общността в града Нисим Наего и на Рашел Наего, основателка на културно-просветната еврейска женска организация „ВИЦО” в Кърджали (1931 г.). Тукашните евреи са били от т.нар. сефарадска общност, заселват се в Кърджали след войните от 1912-1913 г., а болшинството идват от Ксанти, Гюмюрджина, Солун и Одрин. В Одрин е имало многохилядна еврейска сефарадска общност, чиито паметници на материалната и духовна култура се ценят и поддържат до днес.
През периода 1914-1939 г. евреите в Кърджали играят силна рола в икономиката на града, към 25.І.1938 г. тук са регистрирани 14 действащи фирми на еврейски фамилии – кинкалерии, кафеджийница, складове за тютюн, шекерджийница, склад за кожи, галантерия, фирма за търговия със стъкларски изделия, сарафски работилници, 3 дружества за тютюн на Фархи & Герон. Съдружниците Фархи и Нерон изкупуват и преработват тютюна от селата в собствена фабрика в града и изнасят цигари за Европа и Америка, като подпомагат нововъзникващите културни, женски, спортни и младежки еврейски дружества, както и построяването на синагогата (1924). Еврейският квартал се намира до пазара, многобройни са евреите занаятчии (шивачи, стъклари, сладкари, сарафи, счетоводители, продавачи на банички и семки), търговците на брашно, жито, стъкло, платове, каучук, шевни машини. В началото на 20-те има 1 лекар от еврейски произход, а характерно за местните евреи е, че „винаги говорят повече от един език” – беше изтъкнато при презентацията. Сарафът Юда Менда през 1934 г. става член на престижното Търговско дружество в Кърджали, което съществува, за да защитава моралните и материалните интереси на всички търговци в града, а 30-годишният търговец Леон Н. Ниего през 1938 г. става секретар-ковчежник на Управителното тяло на Организацията на професионалните автомобилисти и шофьори в България, клон Кърджали. Братята Барух и Моис Чакърови имат важен принос за развитието на кинефикацията в града.
През 1924 г. с местни дарения се строи синагога, която претърпява пожар и се самосрутва през 1956 г. На нейното място Арт движение Кръг и Община Кърджали поставят мемориална плоча и релефна скица през 2009 г. Периодът 1939-1944 г., когато срещу евреите в България започва да действа Законът за защита на нацията, е тежък за местната общност поради въведените ограничания – блокиране на банкови сметки, забрана за излизане след 21.00 ч., забрана за посещаване на българско училище и пр. На 14 януари 1949 г. цялата еврейска общност от Кърджали емигрира за една нощ за Израел с кораба „България” от Бургас, който е имал вместимост 4000 човека. За първи път гостите в Артгалерията чуха „тайната история” на този масов изселнически феномен – единствен в страната, като изселването е подготвено със задкулисна подкрепа на тогавашна депутатка от Кърджали и натиск върху ЦК на БКП. На гарата в Кърджали ги изпраща тогавашният кмет Иван Герджиков.
Фотографският клуб “Шалом ” остава в Арт къщата в Дъждовница до 25 май, за да подготвя фото- проект „Чудесата на Източните Родопи”.
http://www.kardjali.bgvesti.net/news/227278/Multikulturnata-pamet-za-Kardzhali-po-sveta

Мултикултурния град стартира на световния ден на културното многообразие | | 20.05.2016 13:51 | www.kardjali.bgvesti.net | Новини | 18923
0 Коментара
На 21 май (събота), Световен ден на културното многообразие, се открива деветото издание на Инициативата „Мултикултурният град” с гостуваща изложба на членове на Фотоклуба към Организацията на евреите в България „Шалом ”. Фотоклубът „Шалом ” с ръководител Зафер Галибов е създаден през 2011 г. Членовете му са инженери, лекари, учители, математици. Събират се всяка седмица, за да изучават история на фотографията, провеждат практики, участват в пленери у нас и в чужбина, правят фото-изследвания и авторски изложби – както общи, така и самостоятелни. Пътуват по собствени проекти по целия свят и създават портфолиа от всяко пътуване, които се обработват, дискутират и архивират за подходящи поводи и презентации. Между последните фото- дестинации са културни и исторически забележителности в Хърватия, Испания, на остров Корфу, в Турция, Израел, Нова Зеландия, Италия, САЩ и т.н. Във фотообективите са запечатани истории с полицаи и афроамериканци, животът на „Бродуей”, събития от Централ парк в Ню Йорк. Съхраняват се и 400 снимки от Музея на изкуствата във Филаделфия.
Фотоклубът е в Кърджали по покана на Арт движение Кръг, за да представи обща изложба в Арт галерията на 21 май от 18.30 ч., като заедно с това ще участва във фотопленер в Дъждовница на тема „Чудесата на Източните Родопи” (20-25 май), ще представи урок за един от умиращите световни езици ладино в читалището в Енчец (27 май), а на 3 юни от 10.00 ч. ще участва в презентация на последните останали синагоги в България в джамията в Кърджали.
Организацията на евреите в България „Шалом ” развива активна дейност в сферата на културата с цел да популяризира еврейското творчество, да съдейства на творци от еврейски произход за развитието им в сътрудничество с културни организации от страната и с културни институти в чужбина. Това е цел, която е наследена още от предшествениците на организацията – Консисторията (1920-1950) и Обществената културно-просветна организация на евреите в България (1957-1990). Няма сфера от изкуство и културата у нас без силно еврейско присъствие, както през годините, така и днес – от Елиас Канети и Валери Петров, до Панчо Владигеров и Николай Кауфман, от Леон Даниел и Ицхак Финци, до Жул Паскин и Борис Шац. Поетът Давид Овадия е родом от Кърджали, а кърджалийката Ангелина Рашкова е участник в авторския екип на арх. Елко Хазан, който публикува ценното изследване „Кратка илюстрована поселищна енциклопедия на еврейските общности в България и техните синагоги” (2011). Клубове по театрално, приложно, танцово и хорово изкуства, за литература и древни езици преоткриват и съхраняват еврейската културна традиция и инициатива.
http://www.kardjali.bgvesti.net/news/227121/Multikulturniya-grad-startira-na-svetovniya-den-na-kulturnoto-mnogoobrazie-

Любители фотографи от организацията на евреите „Шалом“ представиха изложба в галерията на булевард „Тракия“ | | 22.05.2016 12:27 | www.novjivot.info | Новини | Редакция
10 любители фотографи с ръководител Зафер Галибов представиха Организацията на евреите в България „Шалом ” при старта на тазгодишната Инициатива „Мултикултурният град” на 21 май в Артгалерията с изложба. На събитието присъстваше и израелецът Яков Георг Щиясни, социален и културен изследовател, близък приятел на българския евреин от Израел Цви Керен, който публикува през последните години изследвания на български език и иврит, посветени на еврейската общност в Русе и Хасково. Авторите на фотографиите по професия лекари, инженери, историци, учители изненадаха организаторите и гостите на събитието.
Те изнесоха доклад, подготвен от
Естер Ниего от Израел, родена в Кърджали през 1935 г. и дъщеря на някогашния първи местен лидер на общността в града Нисим Наего и на Рашел Наего, основателка на културно-просветната еврейска женска организация „ВИЦО” в Кърджали (1931 г.). Тукашните евреи са били от т.нар. сефарадска общност. Заселват се в Кърджали след войните от 1912-1913 г., а болшинството идват от Ксанти, Гюмюрджина, Солун и Одрин. В Одрин е имало многохилядна еврейска сефарадска общност, чиито паметници на материалната и духовна култура се ценят и поддържат до днес.
През периода 1914-1939 г. евреите в Кърджали играят силна рола в икономиката на града.
Към 25 ануари 1938 г. тук са регистрирани 14 действащи фирми на еврейски фамилии – кинкалерии, кафеджийница, складове за тютюн, шекерджийница, склад за кожи, галантерия, фирма за търговия със стъкларски изделия, сарафски работилници, 3 дружества за тютюн на Фархи & Герон. Съдружниците Фархи и Герон изкупуват и преработват тютюна от селата в собствена фабрика в града и изнасят цигари за Европа и Америка, като подпомагат нововъзникващите културни, женски, спортни и младежки еврейски дружества, както и построяването на синагогата (1924).
Еврейският квартал се намира до пазара, многобройни са евреите занаятчии (шивачи, стъклари, сладкари, сарафи, счетоводители, продавачи на банички и семки), търговците на брашно, жито, стъкло, платове, каучук, шевни машини. В началото на 20-те години има и един лекар от еврейски произход.
Характерно за местните евреи е, че „винаги говорят повече от един език”, беше изтъкнато при презентацията. Сарафът Юда Менда през 1934 г. става член на престижното Търговско дружество в Кърджали, което съществува, за да защитава моралните и материалните интереси на всички търговци в града.
А 30-годишният търговец Леон Н. Ниего през 1938 г. става секретар-ковчежник на Управителното тяло на Организацията на професионалните автомобилисти и шофьори в България, клон Кърджали. Братята Барух и Моис Чакърови имат важен принос за развитието на кинефикацията в града.
През 1924 г. с местни дарения се строи синагога, която претърпява пожар и се самосрутва през 1956 г. На нейното място Арт движение Кръг и община Кърджали поставят мемориална плоча и релефна скица през 2009 г. Периодът 1939-1944 г., когато срещу евреите в България започва да действа Законът за защита на нацията, е тежък за местната общност поради ограничения – блокиране на банкови сметки, забрана за излизане след 21 часа, забрана за посещаване на българско училище.
На 14 януари 1949 г. цялата еврейска общност от Кърджали емигрира за една нощ за Израел с кораба „България” от Бургас, който е имал вместимост 4000 човека. За първи път гостите в Артгалерията чуха „тайната история” на този масов изселнически феномен – единствен в страната.
Изселването е подготвено със задкулисна подкрепа на тогавашна депутатка от Кърджали и натиск върху ЦК на БКП. На гарата в Кърджали ги изпраща тогавашният кмет Иван Герджиков.
Фотографският клуб “Шалом ” остава в Арт къщата в Дъждовница до 25 май, за да подготвя фото- проект „Чудесата на Източните Родопи”.
http://www.novjivot.info/2016/05/22/56678/

Откриха изложба за мултикултурната памет на Кърджали | | 22.05.2016 16:32 | www.ardanews.info | Новини | editor
10 любители фотографи, с ръководител Зафер Галибов, представиха Организацията на евреите в България „Шалом ” при старта на тазгодишната Инициатива „Мултикултурният град” на 21 май в Артгалерията с обща изложба. На събитието присъстваше и израелецът Яков Георг Щиясни, социален и културен изследовател, близък приятел на българския евреин от Израел Цви Керен, който публикува през последните години изследвания на български език и иврит, посветени на еврейската общност в Русе и Хасково. При откриването на изложбата авторите на фотографиите (които по професия са лекари, инженери, историци, учители) изненадаха организаторите от Арт движение Кръг и гостите на събитието. Те изнесоха доклад, подготвен специално от г-жа Естер Ниего от Израел, родена в Кърджали през 1935 г., и дъщеря на някогашия първи местен лидер на общността в града Нисим Ниего и на Рашел Наего, основателка на културно-просветната еврейска женска организация „ВИЦО” в Кърджали (1931 г.). Тукашните евреи са били от т.нар. сефарадска общност, заселват се в Кърджали след войните от 1912-1913 г., а болшинството идват от Ксанти, Гюмюрджина, Солун и Одрин. В Одрин е имало многохилядна еврейска сефарадска общност, чиито паметници на материалната и духовна култура се ценят и поддържат до днес.
През периода 1914-1939 г. евреите в Кърджали играят силна рола в икономиката на града, към 25.І.1938 г. тук са регистрирани 14 действащи фирми на еврейски фамилии – кинкалерии, кафеджийница, складове за тютюн, шекерджийница, склад за кожи, галантерия, фирма за търговия със стъкларски изделия, сарафски работилници, 3 дружества за тютюн на Фархи & Герон. Съдружниците Фархи и Нерон изкупуват и преработват тютюна от селата в собствена фабрика в града и изнасят цигари за Европа и Америка, като подпомагат нововъзникващите културни, женски, спортни и младежки еврейски дружества, както и построяването на синагогата (1924). Еврейският квартал се намира до пазара, многобройни са евреите занаятчии (шивачи, стъклари, сладкари, сарафи, счетоводители, продавачи на банички и семки), търговците на брашно, жито, стъкло, платове, каучук, шевни машини. В началото на 20-те има 1 лекар от еврейски произход, а характерно за местните евреи е, че „винаги говорят повече от един език” – беше изтъкнато при презентацията. Сарафът Юда Менда през 1934 г. става член на престижното Търговско дружество в Кърджали, което съществува, за да защитава моралните и материалните интереси на всички търговци в града, а 30-годишният търговец Леон Н. Ниего през 1938 г. става секретар-ковчежник на Управителното тяло на Организацията на професионалните автомобилисти и шофьори в България, клон Кърджали. Братята Барух и Моис Чакърови имат важен принос за развитието на кинефикацията в града.
През 1924 г. с местни дарения се строи синагога, която претърпява пожар и се самосрутва през 1956 г. На нейното място Арт движение Кръг и Община Кърджали поставят мемориална плоча и релефна скица през 2009 г. Периодът 1939-1944 г., когато срещу евреите в България започва да действа Законът за защита на нацията, е тежък за местната общност поради въведените ограничания – блокиране на банкови сметки, забрана за излизане след 21.00 ч., забрана за посещаване на българско училище и пр. На 14 януари 1949 г. цялата еврейска общност от Кърджали емигрира за една нощ за Израел с кораба „България” от Бургас, който е имал вместимост 4000 човека. За първи път гостите в Артгалерията чуха „тайната история” на този масов изселнически феномен – единствен в страната, като изселването е подготвено със задкулисна подкрепа на тогавашна депутатка от Кърджали и натиск върху ЦК на БКП. На гарата в Кърджали ги изпраща тогавашният кмет Иван Герджиков.
Фотографският клуб “Шалом ” остава в Арт къщата в Дъждовница до 25 май, за да подготвя фото- проект „Чудесата на Източните Родопи”.
Арда нюз
http://ardanews.info/?p=98803

Стартира инициативата Мултикултурният град | | 20.05.2016 20:29 | www.ardanews.info | Новини | editor
На 21 май (събота), Световен ден на културното многообразие, се открива деветото издание на Инициативата „Мултикултурният град” с гостуваща изложба на членове на Фотоклуба към Организацията на евреите в България „Шалом ”. Фотоклубът „Шалом ” с ръководител Зафер Галибов е създаден през 2011 г. Членовете му са инженери, лекари, учители, математици. Събират се всяка седмица, за да изучават история на фотографията, провеждат практики, участват в пленери у нас и в чужбина, правят фото-изследвания и авторски изложби – както общи, така и самостоятелни. Пътуват по собствени проекти по целия свят и създават портфолиа от всяко пътуване, които се обработват, дискутират и архивират за подходящи поводи и презентации.
Между последните фото- дестинации са културни и исторически забележителности в Хърватия, Испания, на остров Корфу, в Турция, Израел, Нова Зеландия, Италия, САЩ и т.н. Във фотообективите са запечатани истории с полицаи и афроамериканци, животът на „Бродуей”, събития от Централ парк в Ню Йорк. Съхраняват се и 400 снимки от Музея на изкуствата във Филаделфия.
Фотоклубът е в Кърджали по покана на Арт движение Кръг, за да представи обща изложба в Арт галерията на 21 май от 18.30 ч., като заедно с това ще участва във фотопленер в Дъждовница на тема „Чудесата на Източните Родопи” (20-25 май), ще представи урок за един от умиращите световни езици ладино в читалището в Енчец (27 май), а на 3 юни от 10.00 ч. ще участва в презентация на последните останали синагоги в България в джамията в Кърджали.
Организацията на евреите в България „Шалом ” развива активна дейност в сферата на културата с цел да популяризира еврейското творчество, да съдейства на творци от еврейски произход за развитието им в сътрудничество с културни организации от страната и с културни институти в чужбина. Това е цел, която е наследена още от предшествениците на организацията – Консисторията (1920-1950) и Обществената културно-просветна организация на евреите в България (1957-1990). Няма сфера от изкуство и културата у нас без силно еврейско присъствие, както през годините, така и днес – от Елиас Канети и Валери Петров, до Панчо Владигеров и Николай Кауфман, от Леон Даниел и Ицхак Финци, до Жул Паскин и Борис Шац. Поетът Давид Овадия е родом от Кърджали, а кърджалийката Ангелина Рашкова е участник в авторския екип на арх. Елко Хазан, който публикува ценното изследване „Кратка илюстрована поселищна енциклопедия на еврейските общности в България и техните синагоги” (2011). Клубове по театрално, приложно, танцово и хорово изкуства, за литература и древни езици преоткриват и съхраняват еврейската културна традиция и инициатива.
Арда нюз
http://ardanews.info/?p=98710

Фархи и Герон изкупували тютюн в Кърджалийско, преработвали го и изнасяли цигари за Европа | | 22.05.2016 16:11 | www.rodopi24.blogspot.com | Новини | noreply@blogger.com (24rodopi)
На 14 януари 1949 г. цялата еврейска общност от Кърджали емигрира за една нощ за Израел с кораба „България“ от Бургас
Евреите в Кърджали са били от т.нар. сефарадска общност. Заселват се в града край Арда след войните от 1912-1913 г., а болшинството идват от Ксанти, Гюмюрджина, Солун и Одрин.
Историята на кърджалийските евреи бе разказана при старта на тазгодишната Инициатива „Мултикултурният град“ на 21 май в Артгалерията с обща изложба.
10 любители фотографи, с ръководител Зафер Галибов, представиха Организацията на евреите в България „Шалом „. На събитието присъстваше и израелецът Яков Георг Щиясни, социален и културен изследовател, близък приятел на българския евреин от Израел Цви Керен, който публикува през последните години изследвания на български език и иврит.
При откриването на изложбата авторите на фотографиите (които по професия са лекари, инженери, историци, учители) изненадаха организаторите и гостите с доклад, подготвен специално от г-жа Естер Ниего от Израел, родена в Кърджали през 1935 г., и дъщеря на някогашния първи местен лидер на общността в града Нисим Ниего и на Рашел Наего, основателка на културно-просветната еврейска женска организация „ВИЦО“ в Кърджали (1931 г.).
През периода 1914-1939 г. евреите в Кърджали играят силна рола в икономиката на града, към 25.І.1938 г. тук са регистрирани 14 действащи фирми на еврейски фамилии – кинкалерии, кафеджийница, складове за тютюн, шекерджийница, склад за кожи, галантерия, фирма за търговия със стъкларски изделия, сарафски работилници, 3 дружества за тютюн на Фархи & Герон. Съдружниците Фархи и Нерон изкупуват и преработват тютюна от селата в собствена фабрика в града и изнасят цигари за Европа и Америка, като подпомагат нововъзникващите културни, женски, спортни и младежки еврейски дружества, както и построяването на синагогата (1924). Еврейският квартал се намира до пазара, многобройни са евреите занаятчии (шивачи, стъклари, сладкари, сарафи, счетоводители, продавачи на банички и семки), търговците на брашно, жито, стъкло, платове, каучук, шевни машини. В началото на 20-те има 1 лекар от еврейски произход, а характерно за местните евреи е, че „винаги говорят повече от един език“ – беше изтъкнато при презентацията. Сарафът Юда Менда през 1934 г. става член на престижното Търговско дружество в Кърджали, което съществува, за да защитава моралните и материалните интереси на всички търговци в града, а 30-годишният търговец Леон Н. Ниего през 1938 г. става секретар-ковчежник на Управителното тяло на Организацията на професионалните автомобилисти и шофьори в България, клон Кърджали. Братята Барух и Моис Чакърови имат важен принос за развитието на кинефикацията в града.
През 1924 г. с местни дарения се строи синагога, която претърпява пожар и се самосрутва през 1956 г. На нейното място Арт движение Кръг и Община Кърджали поставят мемориална плоча и релефна скица през 2009 г. Периодът 1939-1944 г., когато срещу евреите в България започва да действа Законът за защита на нацията, е тежък за местната общност поради въведените ограничения – блокиране на банкови сметки, забрана за излизане след 21.00 ч., забрана за посещаване на българско училище и пр. На 14 януари 1949 г. цялата еврейска общност от Кърджали емигрира за една нощ за Израел с кораба „България“ от Бургас, който е имал вместимост 4000 човека. За първи път гостите в Артгалерията чуха „тайната история“ на този масов изселнически феномен – единствен в страната, като изселването е подготвено със задкулисна подкрепа на тогавашна депутатка от Кърджали и натиск върху ЦК на БКП. На гарата в Кърджали ги изпраща тогавашният кмет Иван Герджиков.
Фотографският клуб „Шалом “ остава в Арт къщата в Дъждовница до 25 май, за да подготвя фото-проект „Чудесата на Източните Родопи“.
24rodopi.com
http://rodopi24.blogspot.bg/2016/05/blog-post_590.html