Дарик: Организацията на евреите в България „Шалом” призовава българските политици да изразят политическа позиция по зачестилите прояви на антисемитизъм и ксенофобия, се посочва в декларация на организацията

22.03.2010, 15:50  →  В медиите    

22 март 2010 | „Новини“, Дарик радио | 15.30

Организацията на евреите в България „Шалом” призовава българските политици да изразят политическа позиция по зачестилите прояви на антисемитизъм и ксенофобия, се посочва в декларация на организацията. Декларацията, получена в БТА, е по повод вандалско посегателство на сградата на 134 училище „Димчо Дебелянов” в София, в което се обучават на майчиния си език, иврит, децата с еврейски произход от столицата.

„Вандалският акт се извършва в момент, в който България е в тежко икономическо положение и обществото е особено уязвимо към подобни прояви”, смятат от „Шалом”. Това става и седмица преди еврейския празник Песах и християнския Великден. В декларацията се посочва, че посегателството вреди на доброто име на толерантния български народ и общество пред световната еврейска общност, която е чувствителна към проявите на ксенофобия и антисемитизъм.