ДЕЙВИД ХАРИС: ПАЗЕТЕ БЪЛГАРИЯ НЕЗАВИСИМА И СВОБОДНА. ЕС и САЩ ТРЯБВА ДА ОКАЖАТ БЕЗРЕЗЕРВНА ПОДКРЕПА НА БЪЛГАРИЯ ЗА ПРАВОТА ДА НАЧЕРТАЕ СВОЯ СОБСТВЕНА СЪДБА

09.07.2015, 11:29  →  В медиите    

На 7 юни „Уолстрийт джърнал“ публикува писмо на Дейвид Харис, председател на влиятелния Американски еврейски комитет. Реакцията на Харис е по повод редакционния коментар в „Уолстрийт джърнал“ от 29 юни “Putin Targets Pro-Western Bulgaria„(„Путин е взел на мушка прозападна България„) „Браво на Гари Макдугъл за това, че привлече вниманието към зловещите проекти на Русия относно често пренебрегваната България. България е стратегически разположена балканска страна, член на НАТО и ЕС, и съюзник на Америка, която е в  центъра на решителните усилия на Москва да  възвърне влиянието си в страните от бившия съветски блок. Тя също е страна, която се е отличавала силно срещу Хизбула тероризма, защитава независимостта на Украйна и пази плуралистична традиция, която включва жизнена еврейска общност“ пише Харис.

„Използвайки инструментите на енергиен шантаж и подкупи, подкрепа за дестабилизиращи политически партии, сериозни инвестиции в медиите и създаване на изкуствени екологични движения, насочени към блокиране на всякакви неруски схеми за нефт и газ, Русия действа агресивно в България, както и навсякъде другаде. ЕС и САЩ да длъжни да бият тревога за действията на Русия и да покажат безрезервна подкрепа за правото на България, също като Украйна, да чертае собствената си съдба“, допълва Дейвид Харис.