„Дума“: Вандали оплескаха Братската могила в Стара Загора

08.11.2011, 9:00  →  В медиите    

8 ноември 2011 г. | Христо ХРИСТОВ | в. „Дума“ – 4 стр.

Вандали ошариха с надписи в синьо Братската могила в централния старозагорски парк „Пети октомври“. Акцията срещу мястото, където са погребани няколко десетки антифашисти, предшества тържественото първо заседание на Общинския съвет. За разлика от друг път сега липсваха пречупени кръстове, но пък изобилстваше от името на фК „Берое“.

„Само преди два месеца, в навечерието на 9 септември, почистихме навсякъде. Сега ще очакваме новият кмет да се погрижи, надявам се най-после да бъдат установени вандалите и да им се потърси сметка“, коментира председателят на Областния съвет на БАС Донка Черковска. Тя припомни, че наскоро обект на поругаване беше паметникът на Съветската армия, под който са погребани костите на починали от раните си в Стара Загора през 1944-1945 г. съветски воини, а навръх 2 юни градът осъмна с черни надписи „Смърт на комунистите!“

Братската могила в центъра на Стара Загора редовно е обект на вандализъм, преди време е бил направен опит да бъде открадната и бронзовата фигура на разстреляния партизанин в подножието й, дело на проф. Валентин Старчев.