Г.Първанов: За толерантността, трябва да се борим всеки ден

09.09.2009, 16:30  →  В медиите    

2009-09-09 | 16:22:50 | БГНЕС

Толерантността не ни е дадена веднъж и за винаги, за нея трябва да се борим всеки ден, каза президентът Героги Първанов на официалната си среща с представители на еврейската общност в България и света по случай 100 -годишнината от построяването на синагогата в София, предаде репортер на БГНЕС.

bgnes_presidentИзползвам тази среща за да апелирам към Столична община да отмени решението си, улица в София да носи името на проф. Богдан Филов, министър-председателят на България при чието управление е взето решението за депортирането на българските евреи в нацистките лагери. Това не се случи, само защото българските интелектуалци, Православната църква и целият български народ спасиха 50 хиляди евреи. 100 години не са много в историята на един храм, но сега в момент на икономическа криза това е духовността, която спасява, каза председателят на Еврейската европейска организация Вячеслав Моше Кантор. София е едно забележително място, където в едно малко разстояние има 4 храма: синагога, православна и католическа църква и храм на мюсюлманите. Това е истинското еврейско разбиране за толерантността. Това, което трябва да правим сега е да работим с учители, с деца, да ги възпитаваме в толерантност, която дори и в Европа не навсякъде е истинска. Виждам големи промени в България, където евреите имат своя живот като група, поддържат културата си, самобитността си и това се подкрепя от държавата. В Софийската синагога се усеща духът на Ерусалим и примерът на София е забележителен, каза още Кантор.

Отбелязването на 100 г. на Софийската синагога е един много красив празник. Тя не е просто един храм, а е една от най-символните сгради на столицата ни като духовност и архитектурен шедьовър, каза президентът Първанов в приветствието си към гостите, дошли в България за събитието. Аз приех това честване да бъде под моя патронаж и като историк, и като гражданин и като държавен глава. Когато трябва в моите изяви да представям България винаги подчертавам факта, че в центъра на София близо една до друга съжителстват в толерантност, синагога, православен храм и джамия, посочи и Първанов. Държавата подкрепи финансово реставрацията на този прекрасен храм и честванията, но по-важна е моралната подкрепа на обществото, подчерта Първанов. Сред гостите за честването юбилея на софийската синагога има представители от 43 страни и много световни еврейски организации. Сред тях са и двама бивши посланици на Израел в България Давид Коен и Емануел Зисман, Хари Зослер, председател на фондация „ЕХТ“, която спонсорира културата на Израел, дългогодишният председател на българо-израелското дружество Йосиф Кьосо и настоящият Хари Алкалай, както председателят на ОЕБ „Шалом“ Максим Бенвенисти, председателят на Израелтянския духовен съвет Роберт Джераси, много интелектуалци и общественици от еврейската общност в България. Довечера в 18 часа тържествата продължават в Софийската синагога. /БГНЕС

София / България

Ориганален адрес на новината: http://news.v2.bgnes.com/view/766733