ГЕРБ и БСП махнаха улица “Богдан Филов”

01.10.2009, 17:00  →  В медиите    

01 октомври 2009 | „Всеки ден“ – www.vsekiden.com

Умуват да изградят парк на тоталитаризма.

Столичният общински съвет (СОС) отмени решението си в София да има улица на името на бившия министър-председател и археолог Богдан Филов. Политическите опоненти ГЕРБ и БСП този път демонстрираха единство и гласуваха заедно за отмяна на спорното решение. Против бяха общинските съветници от „Атака”, НДСВ, СДС и ДСБ.

Решението за именуването на улица на Богдан Филов беше прието на 21 май тази година. Преди гласуването Росен Малинов от БСП коментира, че не е редно да се влиза в исторически дебати. Той благодари на председателят на групата на ГЕРБ Малина Едрева, която е вносител на предложение за отмяна на решението за именуване на Богдан Филов, че вади „горещите картофи”. Владимир Каролев от НДСВ обясни, че „монархо-фашистите спасяват десетки хиляди евреи”. Той обясни, че ако е евреин, живеещ в 40-те години, тогава би искал да му е премиер Богдан Филов.

Решението на СОС предизвика бурна обществена реакция и дискусия, в която се включиха президентът, бившият кмет на София Бойко Борисов, депутати, неправителствени и еврейски организации. Те поискаха от СОС да преосмисли решението си. Предложението за преименуването на ул. “202″ на “Проф. д-р Богдан Филов” беше внесено от общинския съветник от СДС Борислав Бориславов.

Съветниците от БСП се обявиха срещу това улицата да бъде наречена на бившия министър-председател. При гласуването предложението за именуване беше подкрепено от ГЕРБ, ДСБ, СДС, “Атака”, НДСВ, а БСП гласуваха “против”.
През май вносителят на доклада Борислав Бориславов заяви по време на заседанието на СОС, че Филов е едно от имената на българската наука и интелигенция, които са най-жестоко наказани. Бориславов посочи, че предложението за поставянето на барелеф на Филов пред Националния археологически институт с музей е по искане на ръководството на БАН и на института.
Освен министър-председател на България в периода 1940-1943 г. Богдан Филов е виден археолог и историк. Той има важeн принос в археологията и историята на античното и средновековно българско изкуство. Като политик Филов до голяма степен е отговорен за включването на България във Втората световна война на страната на Нацистка Германия през март 1941 г.

Днес СОС отново дискутира темата. Председателят на групата на БСП Жельо Бойчев прочете декларация на групата, в която се посочва че “трагичен за България е периодът след 1940 година, когато управляваната от Богдан Филов страна е влязла в Тристранния пакт и е направен опит за депортирането на българските евреи”. В декларацията се казва още, че трябва да се реши чие историческо наследство се приема – на Филов или на депутатите, оглавени от Димитър Пешев.

От ДСБ припомниха, че докато БСП посочват “заслугите” на Филов в същото време в централната част на София има паметник на Съветската армия. Общинският съветник от ДСБ Димитър Бъчваров посочи, че ще има предложение за обособяването на парк на паметниците от тоталитаризма.

Председателката на комисията по образование в СОС Малина Едрева припомни, че решението на съвета за поставянето на барелефа е по искане на БАН. Едрева се обърна към съветниците от БСП с думите, че именно икономическият екип на БАН “стои зад президента”, който беше издигнат от БСП. Барелефът ще бъде поставен в сградата на музея, а не в градинката пред музея, каза още тя.

Общинският съветник Борислав Бориславов посочи, че не по-малко притеснително от името на улица “Проф. Богдан Филов” е наличието на близо десет улици в София с имена от тоталитаризма и партизанското движение. “Отмяната на това решение ще е срамна и безпрецедентна намеса в работата на Столичния общински съвет”, завърши Бориславов.

Оригинален адрес: http://www.vsekiden.com/?p=58828