И Първанов срещу „улица Богдан Филов“

10.09.2009, 11:18  →  В медиите    

10 Септември 2009, брой 206, в. „Дума“

Пред „високопредставителното събрание“ в Гербовата зала на президентството Георги Първанов апелира Столичния общински съвет да отмени свое решение, с което наименува софийска улица на проф. Богдан Филов – министър-председател на България по време на Втората световна война, един от символите на политиката на преследване на българските евреи. Думите на президента заглъхнаха в аплодисментите на гостите му, дошли у нас по случай 100-годишнината на Централната софийска синагога, честването на която е под патронажа на държавния глава.

duma_presidentТолерантността е едно забележително и задължаващо ни наследство, но тя не ни е дадена веднъж завинаги – за нея трябва да се работи всеки ден, подчерта Георги Първанов. Днес отбелязваме не само построяването на един от архитектурните шедьоври на нашата столица, това е не просто храм, който сплотява еврейската общност в България и по света, а един от духовните символи у нас, каза президентът.

Президентът на Европейския еврейски конгрес Моше Кантор, доскоро президент и на Руския еврейски конгрес, благодари за толерантността и разбирането на българския народ, спасил своите около 50 000 евреи от концлагерите на смъртта и за жеста на социалистическата държава България, отворила свободно вратите си за българските евреи (единствена в Източния блок) да заминат за изграждането на новата държава Израел.

„Ролята на българската православна църква за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война – модел за религиозна толерантност и обществена солидарност“, е темата на кръглата маса, която днес организират Центърът за междурелигиозен диалог и превенция на конфликти към СУ, Националният съвет на религиозните общности в България и Централният израелтянски духовен съвет.