„МОНТ ПРЕС“ – „НАПРАВИ ДОБРО“ ДОЙДЕ В МЕДКОВЕЦ

04.11.2013, 21:38  →  В медиите    

http://www.montpress.com/index.php?issue=722013&kind=&article=35650&rank=4&short=&numb=Бр. 72(2109), год. ХХIV, 26 – 30 септември 2013 г

„Направи добро” дойде в Медковец

Лекари от Медицинска академия прегледаха безплатно 250 деца от общината

Янка АПОСТОЛОВА

Квалифицирана медицинска помощ получиха децата от община Медковец. Специалисти от Александровска болница прегледаха над 250 хлапета от общината. Днес те са в Габровница. Прегледите ще продължат и през ноември. Екипите са тук с активното съдействие на областния управител Анатолий Младенов, който вчера ги посрещна в Медковец.

Още от 10 часа кабинетът по информационни технология в медковската гимназия бе превърнат в очен. В стаята на медицинската сестра пък се настаниха педиатрите. На четиримата медици помагаха двама студенти, които имат интерес към офталмологията и имат намерение това да е бъдещата им специалност. Първи минаха възпитаниците на детската градина. И макар че мнозина бяха стреснати от белите престилки, всичко тръгна гладко, въпреки тихичките хлипания на момиченце. Когато разбра, че иглите в случая са просто забранени, то дори се усмихна и храбро пристъпи напред.

Офталмолозите и педиатрите, които от вчера са тук, са част от инициативата “Направи добро” на университетската многопрофилна болница “Александровска” и организацията на евреите в България “Шалом”. Прегледите за подрастващите са абсолютно безплатни. Педиатрите правят общите прегледи, необходимите измервания. После малчуганите отиват при офталмолозите, които проверяват зрението. Поводът за инициативата е 70-годишнината от спасяването на българските евреи. Идеята е всеки ученик да бъде консултиран от офталмолог. Основната част от очните заболявания са предотвратими, стига да бъдат диагностицирани навреме и лекувани естествено, поясни д-р Александър Оскар.

“Искахме да направим нещо за хората в България. Стартирахме през миналата година от Лом. Там прегледахме над 500 деца от предучилищна и ранна училищна възраст. За хлапетата, които имаха нужда, купихме и дарихме 60 чифта очила. През март бяхме във Видин и Кула, където прегледахме още осемстотин малчугана”, уточни офталмологът.

По думите му, Северозападна България не е избрана случайно за провеждането на безплатните прегледи. Тук хората нямат големи финансови възможности и обикновено водят децата си на лекар, когато нещо ги заболи или вдигнат сериозна температура.

“За нас е важно всяко дете да бъде консултирано от точния специалист. С нас е и педиатър. Всяко дете ще бъде премерено ръст, тегло. Знаете, че сред големите проблеми на подрастващите в България е неправилното хранене. То води до наднормено тегло. Освен това има недохранване и изоставане в растежа. Ще обърнем внимание на всички деца, които имат и такива проблеми”, изтъкна лекарят.

В случай, че при някое от прегледаните хлапета бъдат установени сериозни проблеми, ще им бъдат осигурени допълнително консултации в София, в Медицинска академия. В Александровска болница те ще получат квалифицирана помощ, обеща д-р Александър Оскар.