„Дарик-Кюстендил“: Нито един евреин не е убит от българин, Мария Асенова с най-доброто есе

10.03.2010, 18:37  →  В медиите    

10 март 2010 | Дарик-Кюстендил

Омбудсманът на Република България Гиньо Ганев и председателят на еврейската организация „Шалом“ Максим Бенвенисти бяха специални гости на церемонията по награждаване на най-добрите есета, посветени на спасяването на българските евреи през Втората световна война. На 10 март се отбелязва 67-та годишнина от спасяването на българските евреи и 65 години от края на Холокоста. „Трябва да знаете, че нито един евреин не е убит от българин, заради това, че е евреин“ каза в речта си Бенвенисти.

Мария Асенова спечели журито с нейното есе, на второ и трето място са класирани работите на Паулина Терзийска и Кристина Шопова. Освен награди те получиха поздравленията на гостите.

„Четете, за да знаете“, призоваха гостите. 11 ученици от гимназия „Христо Ботев“ участваха в конкурса. Той се организира от Международна фондация България, нейният изпълнителен директор Яков Джераси връчи наградите на учениците.

Освен него в импровизираната зала в гимназия „Христо Ботев“ бяха областният управител Любомир Анчев, депутатът Емил Гущеров, общинското ръководство на Дупница, председателят на Дружеството за приятелство и сътрудничество „Израел – България“ д-р Моше Мосек.