От „Шалом” запознаха комисаря по правата на човека към Съвета на Европа със зачестилите прояви на антисемитизъм и ксенофобия

04.11.2009, 22:30  →  В медиите    

bnr 04 Ноември 2009 | БНР, „Хоризонт“ | Новини

Тази година у нас са регистрирани четири антисемитски криминални прояви в Благоевград, Пловдив, Асеновград и Бургас, съобщиха от Организацията на евреите в България „Шалом”. От там запознаха комисаря по правата на човека към Съвета на Европа Томас Хамарберг със зачестилите прояви на антисемитизъм и ксенофобия у нас. От своя страна Хамарберг заяви, че българските политици ясно трябва да изразят позицията си по повод тези прояви, за да не се случват те и занапред.

Томас Хамарберг: Ще подготвим доклад, всъщност дори два доклада. Един за децата и един за малцинствата и техните права. Ще ги предоставим на правителството, преди да ги публикуваме, за да имат време да направят своя коментар, след което ще ги публикуваме. Надяваме се, че докладите ще станат основа за добър диалог с правителството и ще му помогнат да продължи да подобрява състоянието на човешките права в страната. България е много важен член на Съвета на Европа и ние ще поддържаме връзката и диалога.

По-късно министърът на външните работи Румяна Желева е обсъдила с Томас Хамарберг въпроси, свързани със закрилата на децата. Специално внимание двамата са обърнали на закрилата на децата, настанени в специализирани институции, както и на правата на лицата от малцинствените групи. Правителството провежда открита и честна политика, целяща да върне доверието на българските граждани в държавните институции, а страната ни цели изключително ролята на Съвета на Европа в хуманитарната сфера, е заявила министър Желева.