Ръководството на „Шалом“ се срещна с арх. Павел Попов

09.11.2009, 15:12  →  В медиите    

09 Ноември 2009 г. | в. „Еврейски вести“

IMG_3001.JPGНа 9 ноември 2009 г. (понеделник) ръководството на ОЕБ „Щалом” и РОЕ „Шалом” – София бяха домакини на срещата с Павел Попов, кандидат кмет на РЗС за София. На станалите вече традиция, срещи с кандидати за управници на столицата от парламентарно представените партии, еврейската общност има възможност да представи своите граждански позиции по проблемите на София.

Максим Бенвенисти, председател на ОЕБ „Шалом” приветства гостите: арх. Павел Попов – кандидат кмет, Димитър Абаджиев – заместник председател на РЗС, народните представители: Бисерка Петрова – парламентарен секретар на ПГ на РЗС, Кристияна Петрова, Димитър Колев и др. представители на партията. В срещата участваха и: Алек Оскар – председател на РОЕ „Шалом” София, Йосиф Меламед – главен секретар на ОЕБ „Шалом”, Юлия Дандолова – директор на „ Американ Джоинт” – България, Бека Лазарова Фондация „Роналд Лаудер”, Виктор Меламед – председател на „Федерация на ционистите в България”, Себастияна Гершон, Ида Аладжем и Максим Делчев.

Арх. Павел Попов запозна присъстващите с програмата си за управление на София и представи интересни урбанистични решения на транспортните проблеми на столичани, както и предложения за по-зелена и чиста София, в съответствие с всички европейски норми. Еврейската общност представи своите успешни практики в сътрудничеството си със Столична община в сферата на образованието, културата и социалните дейности и предложи своето ноу хау за решаване на проблемите на столичани. Бяха обсъдени и обезпокоително зачестяващите прояви на антисемитизъм и ксенофобия и засилването на антисемитските актове на вандализъм към сгради и паметни знаци, свързани с историята и живота на евреите в България.

Димитър Абаджиев подкрепи искането на еврейската общност за недвусмислено заклеймяване на всички подобни прояви и изрази твърдата убеденост, че към проявите на ксенофобия и антисемитизъм и политиците, и българското общество трябва да проявяват нетърпимост. „Ако не се реагира остро дори на най-малките прояви на антисемитизъм и ксенофобия те прерастват в много по-сериозни и страшни неща. РЗС, като политическа сила счита, че трябва да се реагира остро на тези прояви. Недопустимо е, че определени партии изграждат политиката си върху антисемитизма и ксенофобията.”