БНР: С възпоменателна церемония пред паметната плоча до сградата на НС беше отбелязана 65-та годишнина от края на Холокоста

10.03.2010, 17:40  →  В медиите    

10 март 2010 г. | Новини | БНР

С възпоменателна церемония пред паметната плоча до сградата на НС беше отбелязана 65-та годишнина от края на Холокоста и 67 години от спасяване на българските евреи.

На днешния ден българските евреи най-силно в сравнение с другите дни на годината казват своето голямо благодаря на българския народ. Каза го днес и председателят на организациите на евреите у нас „Шалом” Максим Бенвенисти.

Максим Бенвенисти: Един благороден народ, който подаде ръка на своите съграждани евреи в един много тежък момент за тях.

За България 10 март е нашият ден на преклонение пред дадените жертви, присъедини се и председателят на НС Цецка Цачева.

Цецка Цачева: Не можем да отминем този ден, онези 11 343 жертви, които са изпратени в концлагерите на смъртта.

За да почетат паметта им политици, дипломати и граждани сведоха глави. И ако за по-възрастните онази тъмна част от историята е част и от техния живот, то за много от младите българи днес евреите са хора като всички нас.

Милостина Кръстева е ученичка в столичното 134-то училище и изучава иврит вече няколко години.
Милостина Кръстева: те са наистина един страхотен народ, но за жалост са били гонени и мразени от много други народи и все пак ние сме успели да спасим част от тях, за което се радвам изключително много.

България трябва да направи повече за поемането на отговорност и почитане на паметта на евреите от Тракия и Македония, депортирани от българските власти в концентрационния лагер „Треблинка”.
Това каза заместник-посланикът на Израел у нас /…/ пред представители на академичната общност, които се събраха в БАН по повод 67-а годишнина от предотвратяването на Холокоста в България.
Въпреки спасяването на по-голямата част от българските евреи в тази история има и тъмно петно, свързано с депортирането на 11 343 души от териториите в Тракия и Македония през Втората световна война, за което носят отговорност тогавашните български власти, коментира израелският заместник-посланик.

„Президентът Първанов призна по време на посещението си в Израел през 2008 година, че България е отговорна за съдбата на евреите от Тракия и Македония, но трябва да се направи повече за отбелязването на този факт.

Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев в силна реч пред гостите наблегна на това да извлечем поуки от историята днес.

Иван Илчев: Но да помним и тези, които с крясъци натикваха евреите във вагоните в Тракия и Македония, за да поемат пътя, от който връщане нямаше.

Да не се самообобщаваме, че сме винаги толерантни. Историк съм, но много ми се иска актът за спасяването на българските евреи да не е акт от миналото, защото смелостта и човечността на Димитър Пешев ни трябват сега, защото кому е нужно спасението – на нас самите ни е нужно.