Традиционният Европейски ден на еврейската култура се проведе днес в София

06.09.2009, 16:51  →  В медиите    

06 септември 2009 | 16:34 | Агенция „Фокус“

За 10-ти пореден път днес в Еврейския културен дом в столицата Организацията на евреите в България „Шалом”, Регионална организация на евреите „Шалом” – София, Ложа „Кармел” на Б`ней Б`рит – България и „Американ джоинт” – България, организираха традиционния Европейски ден на еврейската култура – Ден на отворените врати, съобщиха от „Шалом”. Отбелязването на този ден е първото събитие от програмата за честване на 100-годишнината от освещаване на Централната софийска синагога.

На събитието присъстваха н.пр. Хорхе Фуентес, посланик на Кралство Испания в България, Бирали Бирали, заместник-главен мюфтия на мюсюлманите в България, както и представители на неправителствени организации и граждани.

Програмата на събитието беше открита от д-р Алек Оскар, председател на РОЕ „Шалом” – София, който изказа съболезнования от името на еврейската общност на семействата на загиналите българи в Охрид и сподели, че този ден дава възможност на българската общественост да се запознае с еврейската култура, традиции и религия.

Всяка година европейските организатори определят темата на събитието и тази година тя е: „Европейски празници и традиции”. Темата беше представена от Давид Бенйозеф, председател на Ложа „Кармел” на Б`ней Б`рит – България и проф. Хени Лорер, зам. председател на Ложата. Бяха представени корените, историята, традициите и символиката на еврейските празници. След лекцията беше премиерната прожекция на документалния филм „Дом на толерантността”.

Оригинален адрес на новината: http://focus-news.net/?id=n1253589