В МЕМОРИАЛ НА ХОЛОКОСТА ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ ФАБРИКА НА ШИНДЛЕР В ЧЕХИЯ

16.08.2016, 17:13  →  В медиите    

330px-Schindlers_factory_Brnenec_CZ_2004bФабрика в Чехия, използвана от бизнесмена Оскар Шиндлер, помогнал на много евреи да оцелеят от Холокоста, ще бъде превърната в мемориален комплекс, информира БТА, която цитира ДПА и чешкия сайт „Новинки“.
Чешка фондация иска да купи фабриката и да я превърне в мемориал на жертвите на Холокоста, за което търси начини за финансиране на проекта. Плановете на организацията „Чешки дарителски фонд за изграждане на мемориал на Холокоста и на Оскар Шиндлер“ предвиждат пълно реставриране на разрушената сграда на фабриката, намираща се в източното чешко село Бърненец.
Ръководителят на фондацията Ярослав Новак споделя: „Нашата цел е реставриране на сградата и на околния район, така че те да върнат първоначалния си облик“ и  се надява, че организация ще получи държавни средства за проекта.

През 1944 г. Оскар Шиндлер премества фабриката си, в която над 1000 евреи са извършвали принудителен труд, от полския град Краков в чешкото село като твърди, че работниците в завода са необходими на Германия за военна продукция. Така Шиндлер успява да ги спаси от депортация и убийство в концентрационните лагери на нацисткия режим.
Историята на Шиндлер и на спасените от него евреи е сюжет на филма на Стивън Спилбърг „Списъкът на Шиндлер“, който спечели през 1993 г. седем награди „Оскар“.

 

Източник: БТА

Снимка Уикипедия