ВИКТОР МЕЛАМЕД: АНТИСЕМИТИЗМЪТ В ЕВРОПА НАРАСТВА, В БЪЛГАРИЯ Е В РАМКИТЕ НА СТАТИСТИЧЕСКАТА ГРЕШКА. Канал 3, „Денят на живо“

10.10.2016, 16:03  →  В медиите    

img_6667В предаването  „Денят на живо“ на Канал 3 Виктор Меламед представи данни от проучването на Световната ционистка организация за проявите на антисемитизъм в Европа, изнесени на Европейската конференция за противодействие на  антисемитизма,  проведена в Будапеща от 16 до 18 септември т. г. Представител на България в конференцията е бил Виктор Меламед, председател на Българската федерация на ционистите.

Според изследванията, представени на форума, на фона на увеличаващият се антисемитизъм в Европа и света,  данните на Световната ционистка организация сочат, че в България процентът на проявите на антисемитизъм е в рамките на статистическата грешка“, каза в предаването Виктор Меламед .

„Антисемитизмът и бъдещите перспективи за еврейски общности в Европа беше тема и на конференцията, организирана от председателя на ЕП Мартин Шулц и първия заместник-председател Антонио Таяни на 27 септември т.г. в Европейския парламент. Според статистиката всеки пети евреин в Европа е бил подложен на вербално или физическо насилие, когато проявите на агресия стават все повече и по-многобройни. Броят на евреите в Европа е намалял от почти четири милиона през 1945 г. до малко  повече от един милиона днес.  По данни на Еврейската агенция, почти десет хиляди евреи са се изселили в Израел през 2015 г., от които осем хиляди от Франция. Това е два пъти повече от 2014 година. Според проучването, това е в резултат на създадения устойчив климат на омраза към евреите: броят им в Европа е намалял значително – от два милиона през 1991 г. до 1,4 милиона през 2010 г.“, добави председателят на Българската федерация на ционистите Виктор Меламед и цитира изказването на първия заместник-председател на Европейския парламент Антонио Таяни, който отговоря за междурелигиозен диалог:  „Европа без евреи вече не би била Европа. Ето защо Европа, нейните институции, държавите-членки и гражданите й трябва да се противопоставят на антисемитизма. Противоотровата е да се помни, от една страна, и да гледаме към бъдещето – от друга страна. Това е необходимо, за да се съхраним и да се гордеем с нашата идентичност „.

В предаването Виктор Меламед коментира ситуацията в Близкия Изток и какви са ангажиментите му като почетен консул на Кралство Тайланд.

Цялото предаване може да видите на:

http://kanal3.bg/broadcast_video/4208-%20Denyat-na-dzivo%20%253A-Izraelsko-palestinskite-mirni-pregovori–nakade%253F#void

 

ВИЗИТКА

Виктор Меламед е председател на Българска федерация на ционистите, съпредседател на Българска конфедерация по кик бокс и муай тай, почетен консул на Кралство Тайланд в България. Наскоро получи „най-благородния орден на Кралство Тайланд“ – най-високото отличие, което кралят на Тайланд дава за изключителни заслуги на  високопоставени личности, които не са поданици на Кралството.