Н.ПР. ШАУЛ КАМИСА РАЗ: „ЩЕ СЪЗДАДЕМ ЕВРЕЙСКА ТУРИСТИЧЕСКА КАРТА НА БЪЛГАРИЯ“

„МИСЛИШ СИ, ЧЕ ПОЗНАВАШ БЪЛГАРИЯ?“

Кампания по инициатива на Н.Пр. Шаул Камиса Раз, посланик на Държавата Израел, ще мотивира чуждестранни и местни туристи да почиват в България.   Инициативата стартира на 1 юли и има за цел 1 милион харесвания в сайта на кампанията за един месец.

„Мислиш си, че познаваш България“ се реализира като публично-частно партньорство с институционалната подкрепа на Министерство на туризма и  финансиране от частни компании.   Инициативата на израелския посланик  беше подкрепена  от посланиците на Хърватия – Н.Пр. Лиерка Алайбег, на Полша – Н.Пр. Кшищоф Краевски, и министърът на туризма г-жа  Николина Ангелкова, на пресконференцията за представяне на кампанията.

На сайта на проекта www.iknowbulgaria.bg между 1 и 30 юли ще се проведе образователна интерактивна игра,  чрез която да се разширят историческите и културните познания за малко известни места в България. Всеки ден 12 от участниците, дали верни отговори в играта, ще печелят награди, осигурени от бизнес партньорите на кампанията. Сред тях са: почивки в България, СПА уикенди, ваучери за пазаруване, билети за концерти, раници и др.

„Всички изследвания, свързани с насърчаването на вътрешния туризъм, сочат, че българските граждани имат желание да пътуват и почиват в страната, но нямат достатъчно информация и не я познават добре“, коментира министър Ангелкова. Тя посочи, че „на територията на страната има повече от 47 000 културни паметници, повече от 600 минерални извора и повече от 4000 атракции. Страната може да развива всички видове туризъм и да имаме целогодишен туризъм“, каза министърът и добави, че „само с общите усилия на държавата с местните власти, с посланиците и с бизнеса може да се разкрие богатството на страната ни“.

Посланикът на Държавата Израел  Н.Пр. Шаул Камиса Раз изтъкна, че причина за създаването на кампанията е и обичта към България и народа й. Броят на израелските туристи в страната ни се е увеличил с 20 % след терористичния акт на летище Бургас през 2012 г. спрямо броят им преди това. Посланик Раз изтъкна, че израелските туристи не се насочват само към летните и зимните ни туристически курорти, но обикалят с автобуси големи градове като Пловдив, Русе, Велико Търново. „България има уникална история, обичаи и традиции. Не на последно място, добре развит туризъм е равно на добре развита икономика. От декември израелски самолети с туристи ще кацат и в Пловдив.“ каза израелският дипломат. „Израелските туристи в България могат да се увеличат чрез развиване на  поклоническия туризъм поради наличието на многобройни места, свързани с  еврейската история и  юдаизма – действащите синагоги в София и Пловдив, останките от синагогата във Видин, поклоническите обекти в  Никопол и Силистра.  Чрез представянето и популяризирането на всички тези места ще създадем еврейска туристическа карта на България“ каза Н.Пр. Шаул Камиса  Раз.

„България трябва да бъде преоткрита, всеки който дойде тук, ще се върне отново. България има красива природа, мили хора и хубава храна.  Ще бъде хубаво България и Хърватия да обединят усилия за създаването на добър туристически продукт в региона, тъй като много хора искат да видят както Адриатическо, така и Черно море, и планините в двете страни. Река Дунав дава също много възможности за развитие на туризма.“ сподели Н.Пр. Лиерка Алайбег, посланик на Хърватия.

„Наистина България е съкровище“, се присъедини към думите й и посланикът на Полша в София Н.Пр. Кшищоф Краевски. Той посочи, че само за изминалата 2014 година над 250 хил. поляци са посетили страната ни.

Освен посланиците и министъра на туризма, лица на кампанията са популярни хора от музикалната и театралната сцена, сред които Графа, Михаела Филева, Рафи Богосян, Любо Киров. Фотограф:  Юлия Лазарова

Н.Пр. Шаул Камиса Раз  обяви още една новина –  израелски инвеститор строи модерно селище за над 25 млн. евро с 3 хил. къщи,  което ще бъде изградено край софийското село Плана. Теренът, върху който ще бъде изграден жилищният комплекс, е над 2 хил. декара и включва както класически жилища, така и къщи от модерен тип. Проектът е в напреднала фаза – в момента се вадят различни разрешителни и се очаква  строителството да започне до една година. Предвижда се в селището да бъде изградена цялостна инфраструктура – пътища, детски градини, магазини, спортни съоръжения и медицински кабинет. Село Плана се намира на около 30 минути от центъра на столицата, на 20 минути от ски курорта Боровец и на 10 минути от Белчин баня и язовир Искър. Според израелския посланик изграждането на подобен тип зелено селище ще привлече повече израелски туристи у нас. Целта е те да си купят жилища в България и да започнат да посещават страната ни по няколко пъти годишно с цел туризъм.