Днес е първият ден от празника Сукот

03.10.2009, 16:02  →  Новини    

sukkah.JPGДнес – 3 октомври 2009 г., за еврейската общност по света е първият ден от празника Сукот. По традиция празникът започва от предходната вечер след залез слънце с молитва в синагогата.

Сукот, празникът на шатрата се празнува 7 дни – от 15 до 21 Тишри, според еврейския календар. Сукот е весел празник, който символизира 40-годишното странстване на евреите след Изхода от Египет. Преди празника се издига сука – временна постройка с четири стени и покрив от клони и растения, през които задължително през нощта трябва да се виждат звездите. Освен странстването в пустинята, суката напомня и, че човешкият живот не е вечен. В нея задължително трябва да има лулав (неразлистена палмова клонка), етрог (цитрусов плод с форма на сърце) и адаса (лист от мирта, наподобяващ човешко око). Празникът е свързан и с идеята за красота и според Талмуда суката се украсява с ръчно изработени тапети и сплетени висулки от плодове – грозде, бадеми, нар, житни класове.

По време на празника суката е своеобразен дом – организират се срещи, може да се чете, да се учи, да се разговаря, а най-уважавани са тези, които нощуват в нея. В суката се поднася храна, като след вечерната молитва се чете Кидуш (благословия) за виното. Седмицата на празника дава възможност да се отправят покани за гостуване към достойни и уважавани членове на общността. Празникът е съпътстван от веселие, смях и песни. Дните на празника, които са в средата на седмицата са работни, но четвъртият – Хошана Рабаа (Спасете ни) е последен шанс за пречистване на душата от греховете, сторени предишната година. Последният ден от празника – Шемини Атцерет в синагогите се чете молитва за дъжд и се прави възпоменание за починалите близки.