ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ОБСЪЖДА БЪДЕЩЕТО НА ЕВРЕЙСКИТЕ ОБЩНОСТИ

27.09.2016, 12:14  →  Новини    

image2Преди броени дни приключи Европейската конференция за противодействие на  антисемитизма, организирана от Световната ционистка организация в Будапеща, на която България беше представена от председателя на Българската федерация на ционистите Виктор Меламед. По време на панелните дискусии Виктор Меламед представи Националната инициатива „Спортът за толерантност“, която се провежда под патронажа на министъра на младежта и спорта Красен Кралев и кмета на София Йорданка Фандъкова. Българската инициатива получи изключително позитивен международен отзвук.

Антисемитизмът е тема и на започващата днес следобед конференция в Европейския парламент, която  ще се проведе под надслов: „Настоящата ситуация в Европа – антисемитизмът и бъдещите перспективи за еврейските общности в Европа“. Конференцията е  организирана от председателя на ЕП Мартин Шулц и първия заместник-председател Антонио Таяни в сградата на Парламента днес, 27 септември 2016 г. Повод за конференцията са увеличилите се през последните години атаки срещу евреите в Европа и  засилващият се атисемитизъм. Конференцията ще бъде открита от Антонио Таяни (ЕНП, Италия), който  в ЕП отговоря за междурелигиозния диалог.  В официалната церемония ще участват председателят на ЕП Мартин Шулц и първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.

„Лицата на антисемитизъм са много, но вирусът е един. Да се заблуждаваме, че Европа е имунизиран е най-голямата грешка. Да запазим бдителността си не е достатъчно, ако не успеем да видим, че антисемитизмът е все още жив сред нас. Най-голямата опасност за Европа е изселването на европейските евреи. Именно заради този риск, трябва да бъдем единни и решителни „, заявява Антонио Таяни.

Сред поканените за участие в дебатите гости са: бившият главен равин на Обединените еврейски конгрегации лорд Джонатан Сакс, който ще представи темата „Мутиращия вирус на антисемитизма“, президентът на Европейската конференция равин Пинкас Голдшмит, главният равин на Брюксел  Алберт Гиги и френският философ Бернар-Анри Леви. В панелните дискусии за нивото на антисемитизма в Европа, национални модели, опит и перспективи за бъдещето активно участие  ще вземат и много депутати от ЕП и представители на работната група за борба с антисемитизма.
Източник – ulicata.bg

image4image1