„Естер – една еврейка в Османския двор“

20.01.2010, 13:37  →  Новини    

„Естер – една еврейка в османския двор” проследява почти стогодишен период от трудната съдба на испанските евреи, които със заповед на Изабела Кастилска са прогонени от страната си. Едни поемат към Холандия, други към Северна Африка, а трети, по покана на султан Баязид ІІ, към земите на Османската империя. Пътят е дълъг и труден – голяма част загиват от ръцете на разбойници или от Инквизицията.

Естер, или както османците я наричат Кирязе, е потомка на евреи – сефаради, които след много премеждия успяват да се доберат до Истанбул. Красива, умна, амбициозна и смела, за кратко време се превръща в един от най-важните еврейски фактори в Сарая – най-близка съветница и довереница на Хюррем султан – съпругата на султан Сюлейман, когото османците наричат Законодателя, а Европа – Великолепни /Хюррем, чието истинско име е Анастасия Лисовска, дъщеря на беден украински свещеник, е единствената, която се е венчала със султана, в противовес с тогавашните правила, и тази, за която Падишахът плаче с глас след смъртта й/, а по-късно и на Сафие султан /София Бафо – дъщеря на Дука на Венеция/. Историята знае, че финансовите дела на османците открай време са били поверени на евреи, но Естер е нещо уникално, един „сив кардинал”, който дърпа конците задкулисно, възлова фигура в търговията между Изтока и Запада, рано или късно всички са тропали на нейната врата. Благодарение на нея глави са отървавали въжето, везири са се издигали и везири са падали. През дългия си живот постига всичко – богатство, могъщество, власт, само едно неща не – щастието! Познава, но не изживява истинската любов. Сърцето й остава заключено и ключето е хвърлено много, много далеч – при един турски паша. На осемдесет и осем години е убита при един от бунтовете на спахиите, богатството й възлизащо на милиони златни дукати потъва в султанската хазна.

Описвайки живота на евреите – сефаради, романът по блестящ начин хвърля светлина върху политическия, светски и религиозен живот в Османската империя и тогавашна Европа. Това е първия роман на тази тема, излязъл изпод перото на турски автор.

Романът „Естер – една еврейка в османския двор” излиза в тираж 100 000 и печели наградата за най-добър роман за 2001. Романът отдавна е надхвърлил 200 000 в Турция, а с пиратските издание над 500 000. Безспорен бестселър – над 200 000 в Европа и Латинска Америка. Преведен и издаден в 10 страни: Гърция, Унгария, Сърбия, Португалия, Испания, Италия, Полша, през лятото на 2010 г. предстои излизането му и в Германия. В Португалия и Испания тиражите надхвърлят тези на Орхан Памук, с когото Солмаз Камуран е отколешна семейна приятелка. За романът „Естер – една еврейка в османския двор” авторката е получила предложение за екранизация от американска филмова компания.