„ЕВРОПА НА ДИАСПОРИТЕ“ – ФОТОГРАФСКА ИЗЛОЖБА ЗА ЖИВОТА И НАСЛЕДСТВОТО НА ЕВРЕЙСКИ, АРМЕНСКИ, РОМСКИ И АСИРИЙСКИ ДИАСПОРИ В ЕВРОПА

23.06.2016, 11:57  →  Новини    

andreeaСлед представянето в Европейския парламент, Пловдив е първият европейски град, избран за експониране на  Международната фотоизложба „Европа на диаспорите“, която ще гостува на Областна администрация – Пловдив от 27 юни в 17:00 ч. Областният управител Здравко Димитров ще открие изложбата, която е представена по време на едноименната конференция в Европейския парламент на 2 май. Експозицията илюстрира живота и наследството на еврейски, арменски,ромски и асирийски диаспори в Европа. 20-те снимки, които ще бъдат показани в Пловдив, са избрани от професионално жури на        международен фотоконкурс, който се организира в Брюксел. Членове на журито са известни професионалисти като Джон Станмайер (фотограф, National Geographic), Алекс Мони (NatGeo), Артур Гонка, Татевик Равазиан (AGBU Европа), Бенджамин Фишер (EUJS ) и Висенте Родригес Фернандес (Phiren Amenca). Изложбата ще представи творбите на 14 фотографи, избрани сред повече от 150 снимки на участници от много европейски държави. Финалисти в конкурса са фотографиите на Андреа Танасе (Румъния), Алберто Модиано (Турция) и Максим Флора (Украйна).

Румънката  Андреа Танасе, която е носител на голямата награда на конкурса, ще бъде специален гост на изложбата в Пловдив. Тя е независим фотожурналист с 15-годишен опит в прес фотографията и е  разработвала различни теми, от новини до социални доклади и фото-документални проучвания на румънския живот и култура. Работила е за водещите печатни издания в Румъния и сътрудничи с големи списания и фото агенции в страната и в чужбина. Нейни снимки са публикувани в издания като National Geographic Румъния, GEO Румъния, Външна политика на Румъния, British Photo Agency, Ostphoto, Amnesty International Journal, Аrаrt Magazine, Die Welt, Die Presse и др. Андреа Танасе е завършила Букурещкия университет – специалност „Комуникация и връзки с обществеността“ и Института по фотография в Ню Йорк, има завършена магистърска степен по Управление на информацията при борба тероризма в Intelligence akademi „Mihay Viteazul“ в Букурещ.

Специални гости на изложбата ще бъдат и създателят на „Двор на кирилицата“ – арменецът Карен Алексaнян, Почетният консул на Република Армения в  Пловдив Ехиязар Узунян и инж. Светлозар Калев – председател на ОЕ „Шалом“ – Пловдив.
След гостуването си в Пловдив, изложбата ще продължи пътя си в различни европейски държави. Следващата спирка е Италия, където ще бъде част от фестивала „Faito Doc Festival“ в Монте Файто до Неапол. През месец септември експозицията ще бъде в Барселона (Испания), през октомври в Букурещ (Румъния).

Снимка- Областна управа Пловдив – носителката на голямата награда от конкурса в Брюксел Андреа Танасе