„Художниците евреи в българското изкуство“

16.04.2010, 14:52  →  Новини    

На 18. 04. 2010 г. от 18.00 ч. в в Зала “Сердика” на хотел „Шератон” ще се проведе търг “Художниците евреи в българското изкуство” организиран от Аукционна къща „Виктория”. От 23 март до 17 април 2010 г. в салона на галерия “Виктория” са представени всички творби , които ще участват в аукциона. Представени са творби на 38 признати автори.

Изложбата и търгът “Художниците евреи в българското изкуство” се осъществява с подкрепата на Организация на евреите в България “Шалом” и Централния израилтянски духовен съвет. Част от приходите от търга Аукционна къща “Виктория“ ще дари на Софийската синагога и “Адраха колеж”.

За първи път у нас ще бъдат представени всички художници евреи, живели и творили в България от края на 19 век до днес. Подобно амбициозно и мащабно начинание се реализира за първи път. Предстоящият аукцион е финала на едногодишен проект и посветен на спасяването на българските евреи. Чрез изкуството организаторите искат да „почетат паметта на спасените в България и загиналите извън пределите на родината ни евреи”.

***

През изминалите осем години Аукционна къща “ Виктория “ се наложи като водеща на пазара на изкуство в България. Организираните от нея търгове се превърнаха в очаквани събития за ценителите на изобразителното изкуство

В салона на галерията се представят картини на български и европейски класици, на най-изявените съвременни художници. През 2009г. Галерия “Виктория” беше наградена със “Златна книга” за висок професионализъм и принос в развитието на изкуството

“Художниците евреи в българското изкуство” – с представянето на такова многообразие от творци искаме да покажем и приноса на тези художници в културата ни. Творчеството на художниците евреи е неделима част от българското изобразително изкуство. Повечето от авторите са водещите фигури в модерното изкуство, популярни и търсени у нас и на световния пазар на изкуство. Те са претворявали еврейството и съдбата си в прекрасните си произведения: в тематиката, в типичните образи, в живописните интерпретации. Те са различни помежду си и като творчески търсения и като емоционалност и като пластичен израз. Различни и понякога драматични са били и съдбите им, участието им в художествения живот. В различията ги обединява могъщият им талант и факта, че неизменно са носители на модерността в живописта у нас. Те са авторите с неизменна градска чувствителност, защото те живеят и рисуват в “Града”, те са пътешествениците, които неуморно търсят новото и в тематиката , и в пластичния език, и в живописните образи, те са художниците, които не се страхуват да бъдат различни, понякога дори неразбрани.

За първи път в България Аукционна къща “ Виктория “ ще покаже и предложи за наддаване изключително интересни и някои много редки, непознати творби на художници от различни поколения: класици, съвременни творци и антикварни предмети, свързани с бита и религията им.

По традиция търгът ще се проведе в зала “Сердика” на Хотел “Шератон”.

Предложени са 102 позиции. Аукционната къща организира търг в няколко категории: творби на класици – 37 произведения, антикварни вещи – 25 предмета и картини от съвременни творци – 41 позиции. Целта на организаторите от “Виктория” е също традиция: за пореден път да покажат на клиенти, приятели и почитатели на красивото, картини с висока художествена стойност и истински находки за страстните колекционери, а заедно с това да им се предостави възможност да попълнят колекциите си. Традиция е първоначалните цени да бъдат ниски, за да могат повече хора да участват в състезанието и да спечелят, а цените да достигнат до реалните си пазарни стойности.

Началото на търга е 18.00 часа на 18.04.2010г. в зала “Сердика” на Хотел “Шератон”. Традиционно огледът на произведенията, участващи в търга ще бъде по няколко начина:

1. От 01.03.2010 г. всички предвидени за участие творби се показват в сайта на “Виктория”.

2. Всички желаещи да участват в наддаването получават луксозен каталог с произведенията и техните цени.

3. От 23.03.2010 до 17.04.2010 г. творбите могат да бъдат видяни в галерия “Виктория”. Там всеки желаещ би могъл да получи допълнителна анотация от експерти / по желание експерти на “Виктория” или свои /.

4. На 18.04.2010 г. от 12 до 17 часа ще бъде направен последен оглед в зала “Сердика” на Хотел “Шератон”.

На аукциона е предвидена възможност в наддаването да се участва и с предварителни писмени оферти / по установен образец /.

На търга ще могат на живо да наддават участници по телефона. Всички условия за участие в явния търг на картини на АК”Виктория” са публикувани в каталога съпътстващ предстоящия търг и на сайта на галерия “Виктория”.

Сред предложените произведения на изкуството има разнообразни акценти. Подбрани са творби на 38 признати майстори. Специално внимание заслужават колекциите творби на Давид Перец. Специален интерес организаторите очакват да предизвикат уникалните творби на Елиезер Алшех и Султана Суружон. Предвидено е търгът да започне със серия прекрасни произведения на един от най-известните художници на Парижката школа – Жул Паскин. За първи път на аукцион се предлагат произведения на изключително редки и интересни художници : Леон Исаков, Мони Аладжемов, Ангелика Шац-Меерзон, Моше Мешулам. Великолепни са сериите произведения на Анна Крамер – Бехар, Жак Авдала, Мориц Бенционов, Соломон Бенун, Марко Бехар, Сами Биджерано, Йоан Левиев. Силен интерес се очаква да предизвикат творбите на най-изявените съвременни художници: Греди Асса, Андрей Даниел, Ивайло Мирчев, Слав Бакалов, Ставри Калинов, Ада Митрани, Христо Стефанов. За пръв път в България ще бъдат предложени за наддаване произведения на Ирен Акива, Рени Бахнева, Сузи Аронова, Жана Бехар, Юрий Василев, Неда Василева, Айсидора Зайднер, Александра Ивойлова, Володя Кенарев, Симеон Кръстев, Нели Санд, Селма Тодорова, Чавдар Тодоров. Изненада за публиката ще бъдат римонимите, биндали, ад, традиционни свещници. Творбите , които се очаква да привлекат вниманието на любителите на красивото и на запалените колекционери са във всички жанрове – пейзаж, интериор, портрет, натюрморт, композиция и са в разнообразни техники – маслени бои, акварел, графика.

Настоящата селекция от картини е подбрана от организаторите така, че всяка една от работите може да се превърне в акцент, защото за изкуството индивидуалните критерии са решаващи. Надяваме се и този път да зарадваме колекционери и ценители с традиционно високото качество на творбите и с разнообразие на уникални и стойностни произведения.

Kартините са предложени за участие на търга от частни лица, колекционери и галерия “Виктория”.

Водещ на търга ще бъде Павел Тодоров.

*Илюстрация-картини на Давид Перец и Ада Митрани

Снимки от събитието можете да видите тук.