IN MEMORIAM

04.07.2016, 11:59  →  Новини    

Yom_hashoahПочина носителят на Нобелова награда за мир Ели Визел.  Преживелият Холокоста писател издъхна на на 2 юли т.г. на 87 години в дома си в Манхатън, Ню Йорк. Новината беше съобщена от неговия приятел Менахем Розеншафт от Мемориала „Яд ва-Шем“. „Този наистина изключителен човек имаше толкова много измерения – написа Розеншафт от Световния еврейски конгрес. – Той не понасяше всякакъв фанатизъм – разбира се, срещу евреите – но със същата страст той защитаваше всяка друга общност“. Ели Визел е роден в град Сигет, Румъния, на 30 септември 1928 година. Най-известната му книга е „Нощ“, разказа за преживяванията му в нацистките концентрационни лагери в последните години от Втората световна война. Той е бил тийнейджър, когато Унгария превзема града му през 1940 година и депортира евреите към лагерите на смъртта. Ели Визел и баща му потеглят към Аушвиц. Майка му Сара и малката му сестра Ципора, са убити в газови камери. Баща му не издържа по пътя и вече болен от дезинтерия, умира след побой от офицери от СС. На 16-годишна възраст Визел дочаква свободата и заедно с други оцелели евреи заминава за Франция, където започва да работи като журналист за френски и израелски вестници в края на 1940-те.  Големите му сестри Беатрис и Хилда оцеляват, срещат се с брат си във френско сиропиталище и емигрират в САЩ.
Десет години по-късно – през 1955 г. той завършва мемоарната си книга „Нощ“, в която описва преживяното по време на Холокоста.  През 1960 година книгата излиза и на английски език. Първоначално, десетина издатели отказват да отпечатат книгата, но след това тя става постоянен бестселър и продажбите до днес са достигнали 10 милиона.

В обръщение към мъртвите си близки, загинали по времето на Холокоста,  Ели Визел пише: „Изоставихте ме. Вие сте заедно; без мен. Но аз съм тук. Сам. И правя думи”.

Ели Визел издава още 56 книги и през 1986г. получава Нобелова награда за мир, заради гласа му срещу насилието, репресиите и расизма. Той е носител на най-високите граждански награди на САЩ, Великобритания и Франция и е почетен доктор на над 100 университета.