Информация за медиите

28.11.2009, 20:53  →  Новини    

На 29 ноември 2009 г от 10.30 часа в Зала „Йерусалим на Еврейския културен дом” в София, бул. „Александър Стамболийски” 50 Народно читалище „Емил Шекерджийски” и Еврейски вокален ансамбъл „Агада – Бенедикт Молхов” организират празничен концерт посветен на 90-годишнината на Еврейското народно читалище, днес Народно читалище „Емил Шекерджийски и 100-годишнината на Еврейското певческо дружество с приемник Еврейски вокален ансамбъл „АГАДА – Бенедикт Молхов”.

Първото еврейско народно читалище е създадено през 1919 г. под името „Общ подем”. Неколкократно закривано от фашистката власт, променящо своето име, то винаги е било възстановявано, запазвало и продължава да отстоява своята културно-просветна, родолюбива и демократична дейност.

Еврейски вокален ансамбъл „ АГАДА” е основан през 1998 г. от талантливия и обичан композитор, певец и хоров диригент Бенедикт Молхов. Ансамбълът е към Организация на евреите в България „Шалом” и е член на Българския хоров съюз. Продължител на певческите традиции на еврейската улица от времето на Цадиков, той преминава през годините като Еврейски народен хор с диригент Израел Аладжем към читалище „Емил Шекерджийски”, за да достигне и прерасне в наши дни като „Агада – Бенедикт Молхов”. Изкуството на ансамбъла е своеобразен призив към хората, без разлика на раса, пол, националност и религия за извоюване правото на мирен, свободен и щастлив живот.

Програма :
1. Откриване на тържеството – водещ Ева Волицер

2. Приветствено слово – Жозеф Коен – председател на читалището

3. Изпълнения на ЕВА „АГАДА – БЕНЕДИКТ МОЛХОВ”

Диригент – Дориан Молхов

На рояла – проф. Майер Франк

4. Изпълнения на Васил Бележков и Емил Чендов от рок-група „Епизод” към читалището.

Худож. ръководител – Симеон Христов

5. Изпълнения на Вокален октет „АЛЕГРО”

Художествен ръководител – Рафаел Бераха

Музикален съпровод – Васил Иванов

6. Танцов ансамбъл при НЧ „Аура” ще изпълни „Шопска сюита”

Художествен ръководител – Петко Йошков

Корепетитор – Христо Йошков

За допълнителна информация:

Пепа Илиева, ПР на ОЕБ „Шалом”
0888 26 88 41, e-mail: pepa_i@abv.bg
www.shalompr.org