НАЦИОНАЛНАТА ИНИЦИАТИВА „СПОРТЪТ ЗА ТОЛЕРАНТНОСТ“ БЕШЕ ПРЕДСТАВЕНА НА 8-ИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ФОРУМ ПО ВЪПРОСИТЕ НА АНТИСЕМИТИЗМА

17.01.2017, 16:45  →  Новини От света    

ЗАВЪРШИ ОСМИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ФОРУМ ПО ВЪПРОСИТЕ НА АНТИСЕМИТИЗМА В БЕРЛИН

image1В Берлин завърши Осмия Европейски форум по въпросите на антисемитизма, организиран от Немския офис на Американския еврейски комитет и Фондация „Фридрих Еберт“. Присъстваха 53 представители на 22 европейски държави, европейски институции и неправителствени организации.

В четири сесии бяха разгледани въпроси за противодействие  и отговор на правителствата и парламентите срещу антисемитизма, доклад за нивото на антисемитизма и ксенофобията в  европейските държави, надграждане и прилагане на стратегията на ОССЕ за борба с антисемитизма, както и координиране на една по-широка европейска политика от инициативи по темата. Сред лекторите бяха: Джонатан Аркуш, президент на Борда на групата на депутатите евреи в британския парламент, Ханс Олав Сиверсон, член на норвежкия парламент от Християн-Демократическата партия, Раби Андрю Бейкър, директор по международните европейски въпроси на Американския еврейски комитет, специален представител на ОССЕ за борбата с антисемитизма, както и  специалния представител за връзки с еврейските организации на германското външно министерство, координатора по въпросите на антисемитизма и расизма на френския кабинет, представители на Американския еврейски комитет и Фондация „Фридрих Еберт“.

В четвъртата сесия председателят на Българска федерация на ционистите в България Виктор Меламед представи като успешна практика за противодействие на ксенофобията, расизма, антисемитизма и омразата националната инициатива „Спортът за толерантност“, която се провежда под патронажа на министъра на младежта и спорта Красен Кралев, кмета на София Йорданка Фандъкова и се реализира от Министерство на младежта и спорта, Столична община, Национална спортна академия „Васил Левски“, фондация „Етнопалитра“, Конфедерацията по кик бокс и муай тай, с подкрепата на Българска федерация на ционистите.  Националната инициативата „Спортът за толерантност“ беше високо оценена като добър модел на сътрудничество между институции и представители на гражданското общество. Организаторите на форума препоръчват активна работа за преодоляване на проявите на ксенофобия, антисемитизъм  на спортните терени, активна работа със спортните агитки срещу спортното хулиганство, като за целта ще търсят подкрепа и  партньорство с ФИФА и УЕФА.

В Осмия Европейски форум по въпросите на антисемитизма участваха трима представители от България: Виктор Меламед, председател на Българска федерация на ционистите, Роберт Джераси, представител на ОЕБ „Шалом“ и Соломон Бали, представител на Б`ней Б`рит Ложа „Кармел“ – България.

image2
Виктор-Меламед-председател-на-българската-федерация-на-ционистите-и-Леон-Салтиел-член-на-Борда-на-еврейската-общност-на-Гърция
Виктор Меламед, председател на българската федерация на ционистите и Леон Салтиел, член на Борда на еврейската общност на Гърция.