Президентът Първанов се срещна с представители на световни еврейски организации

09.09.2009, 17:48  →  Новини    

ALIM4730.JPGПрезидентът Георги Първанов се срещна с представители на световни еврейски организации, гости на тържествата по повод отбелязването на 100 годишнината от освещаването на Софийската синагога. Държавният глава е почетен председател на инициативния комитет по отбелязването на годишнината.

На срещата участваха президентът и генералният секретар на Европейския еврейски комитет, председателят на генералната асамблея на Евро-азиатския еврейски конгрес, директорът на организацията “Американ Джойнт” за Европа и Латинска Америка, председателят на Организацията на евреите от България в Израел, бивши посланици на Израел у нас и представители на организацията на евреите в България “Шалом”.

По време на срещата българският президент изтъкна, че честването на 100 годишнината от освещаването на софийската синагога е повод не само за отбелязването на юбилея на един архитектурен шедьовър, а и добър повод за припомняне на един духовен символ на софийската еврейска общност и духовността на България. Георги Първанов посочи, че празничният юбилей също така се явява повод за отбелязване на традиционно толерантните отношения между българи и евреи, изградени през вековете.

От името на присъстващите представители на различни еврейски организации президентът на Европейския еврейски комитет Вячеслав Моше Кантор изрази удовлетворението си от съгласието на президента Георги Първанов да бъде почетен председател на инициативния комитет по отбелязването на годишнината на софийската синагога. Вячеслав Кантор подчерта пред Георги Първанов и признателността на еврейските общности към българския народ за спасяването на евреите в страната ни по време на Втората световна война.

По-късно в Гербовата зала на “Дондуков” 2 държавният глава проведе разширена среща с голям брой представители на еврейски организации от Русия, Франция, Белгия, САЩ, Израел, Гърция, Сърбия, Румъния, Босна и Херцеговина, Македония, Косово, Турция.

В словото си пред участниците в срещата президентът Първанов заяви, че толерантността е едно задължаващо ни наследство, което не е даденост и за което трябва да се борим всеки ден. В тази връзка държавният глава призова Столичния общински съвет да отмени свое решение, с което наименува софийска улица на името на проф. Богдан Филов, един от символите на политиката на преследване на българските евреи в годините на Втората световна война.

Снимки от днешната среща с Президента Георги Първанов можете да видите тук.