ШЛОМО ШАЛТИЕЛ: НИЕ – СПАСЕНИТЕ И НОВОТО ПОКОЛЕНИЕ ИСКАМЕ ДА ПРОДЪЛЖИМ ИСТОРИЧЕСКИТЕ ВРЪЗКИ МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И БЪЛГАРИЯ, ДА СЪЗДАДЕМ НОВИ МОСТОВЕ МЕЖДУ ОБЩОТО МИНАЛО И БЪДЕЩОТО СЪТРУДНИЧЕСТВО

11.07.2016, 16:14  →  В медиите Новини    

IMG_3695Спасяването на българските евреи е антитеза на Холокоста, израз на отговорността към моралните ценности – каза  израелският историк с български корени Шломо Шалтиел, който беше част от делегацията на президента на Израел, която откри паметник на спасителите на евреите в България по времето на Холокоста. Паметник – близнак ще бъде издигнат и в Тел Авив, сподели той пред слушателите на предаването „Хоризонт за вас“ на БНР

„Ние сме особено задължени на тези измежду българите, които направиха всичко по силите си, за да облекчат положението на евреите в страната, проявиха толерантност, заслужаваща адмирации и в крайна сметка осуетиха депортирането ни в лагерите на смъртта. Затова считам, че всички ние и евреи, и българи, трябва да отдадем заслуженото на тези спасители и да признаем: „Спасението бе възможно и в други страни“. Холокостът е най-голямата трагедия на човечеството в модерно време и спасението на евреите в България е антитезата на тази жестокост.

Мъдреците на еврейския народ са казали още в древността: „Онзи, които спаси и един човешки живот, спасява целият свят“. И тук, на тази земя, българска земя, бяха спасени десетки хиляди.

Вие можете да бъдете горди с всички тези, които не се подадоха на натиска и се бориха за спасението на евреите. Специално внимание трябва да се обърне върху спонтанната реакция на множество българи,  съседи, колеги, работодатели, работници и други, които действаха в подкрепа на евреите по време на гоненията, показаха солидарност с тях и им помагаха в тези трудни за тях времена.

Трябва да се отбележи специалната роля на интелектуалния елит за това спасение. И до днес се удивляваме на меморандумите на Христо Пунев, Димо Казасов  за отговорността към моралните ценности  и съвестта на спасителите“, споделя Шломо Шалтиел.

Всеки ден се сещам за България, въпреки че я напуснах 17 годишен.  Имам много добри спомени от България, приятели и до ден днешен.

Ние – спасените и новото поколение искаме да продължим историческите връзки между  Израел и България да създадем нови мостове между общото минало и бъдещото сътрудничество“, каза Хломо Шалтиел в разговора с журналиста  от БНР Лъчезар Цветков.

Източник – БНР, „Хоризонт за Вас“

Целият разговор може да чуете тук: http://bnr.bg/horizont/post/100713372/shlomo-shaltiel-mojete-da-badete-gordi-s-vsichki-koito-ne-se-podadoha-na-natiska-i-se-boriha-za-spasenieto-na-evreite