Съобщение за медиите

10.01.2010, 16:30  →  Новини    

На 11 и 12 януари министър-председателя на Република България Бойко Борисов ще бъде на официално посещение в държавата Израел по покана на премиера Бенямин Нетаняху.

В българската правителствена делегация са председателя на Организация на евреите в България „Шалом” Максим Бенвенисти и председателя на Централния израелтянски духовен съвет Роберт Джераси.

Участието им в програмата на делегацията ще бъде най-активно на 11 януари по време на срещата на българските евреи в Тел Авив в центъра на американските ционисти. По време на срещата ще бъдат представени ръководителите на „Йехуд Оле Булгария”, чиито мандат започна през юни 2008 г.

Председателят на ОЕБ „Шалом” Максим Бенвенисти е организирал неформалната среща между премиера Бойко Борисов и изявени представители на българските евреи в Израел. По-голяма част от българските евреи в Израел са заминали по време на „Голямата Алиа” през 1947-1950 г. Сред тях са изявени лекари, юристи, представители на държавната администрация и политическия елит на държавата Израел, висши военни и дейци на културата.