УРОЦИТЕ НА ИСТОРИЯТА – УРОЦИ ПО ТОЛЕРАНТНОСТ. РАЗКАЗ НА ГАБРОВСКИ УЧЕНИЦИ, ПОСЕТИЛИ ИЗРАЕЛ – ГОЛЯМАТА НАГРАДА НА КОНКУРС ЗА ЕСЕ ЗА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ

15.07.2016, 13:16  →  Новини    

Заместник-кметът на община Габрово Нела Рачевиц  се срещна с ученичките Зорница Гугова и Донка Христова, които спечелиха голямата награда в конкурса за есе, посветен на спасяването на българските евреи, съобщават от пресцентъра на общината. Посещението им в Израел се осъществи през юни т. г. по покана на фондация „Израел-България“ и с финансовата подкрепа на Община Габрово. Габровките бяха част от групата финалисти от цялата страна, които пътуваха до Светите земи. Те споделиха впечатленията и преживяванията си от страната, живота и ежедневието на хората в Държавата Израел, съчетанието на различни култури и религии, местните обичаи и храни. В първия ден от посещението си  са  се срещнали със свои връстници от гимназия „Хативат“ в Яхуд, запознали са се  с популярни еврейски песни и танци, а българите са показали как се играе право хоро. Всички победители са имали възможност да обсъдят как е представена България пред света като спасител на българските евреи и доколко се пренебрегва приноса й по време на срещата  с писателя Михаел Бар-Зоар. Кулминацията на втория ден e посещението на Божи гроб, Стената на плача, Кнесета на Държавата Израел (парламента), Мемориалният комплекс „Яд Вашем“ – съхраняващ историята на Холокоста и срещата с патриарха на Йерусалим Теофил ІІІ.

Разбира се, останало е и време за разходка по крайбрежието на Средиземно море и пътешествие през пустинята до Мъртво море. В последния ден от престоя си, българските участници са се запознали с живота в  основания праз 1930 г. кибуц Наан.

По време на срещата си  със заместник-кмета на Габрово  Нела Рачевиц Зорница и Донка  са разказали за създадените нови приятелства, придобитите знания за българската история и урока по толерантност, който няма да забравят след участието си в конкурса.

От общинския пресцентър в Габрово припомнят, че седем ученика от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ и Национална Априловска гимназия са финалисти в общинския кръг на конкурса за есе „Спасяване на българските евреи по време на Втората световна война”,  класирани на първо, второ и трето място в учлилищния кръг на конкурса. На първо място е единайсетокласничката Зорница Гугова от ПМГ „Акад.  Иван Гюзелев“, а на второ място  – възпитаничката на НАГ Донка Христова, също от 11 клас.

Източник и снимки  – община Габрово

Izrael_uchenici_stenata_na_plachaIzrael_uchenici_parlament_2Izrael_uchenici_parlament_1Izrael_uchenici_patriarhd kd Ierusalim Neofit IIIIzrael_uchenici_Bar_Zoar