За 10-ти път бе открит Европейския ден на еврейската култура в България

06.09.2009, 16:48  →  Новини    

IMG_2299.JPGЗа 10-ти пореден път, днес –  6 септември от 10.00 часа в Зала „Йерусалим” на «Еврейския културен дом» – София, бул. «Александър Стамболийски» 50,  Организация на евреите в България „Шалом”, Регионална организация на евреите „Шалом” – София, Ложа „Кармел” на Б`ней Б`рит – България и „Американ джоинт” – България организираха традиционния Европейски ден на еврейската култура – Ден на отворените врати.

Отбелязването на този ден е първото събитие от програмата за честване на 100-годишнината от освещаване на Централната софийска синагога.

На събитието присъстваха: Н. Пр. Хорхе Фуентес, посланик на Кралство Испания в България, г-н Бирали Бирали, заместник-главен мюфтия на мюсюлманите в България, представители на: НССЕДВ към МС, неправителствени организации и граждани.

Програмата на събитието беше открита от д-р Алек Оскар, председател на РОЕ „Шалом” – София, който изказа съболезнования от името на еврейската общност на семействата на загиналите българи в Охрид и сподели, че този ден дава възможност на българската общественост да се запознае с еврейската култура, традиции и религия. Във връзка с трагедията вчера в Охрид, бе отменен концерта на хор „Агада”.

Всяка година европейските организатори определят темата на събитието и тази година тя е: „Европейски празници и традиции”. Темата беше представена от Давид Бенйозеф, председател на Ложа „Кармел” на Б`ней Б`рит – България и проф. Хени Лорер, зам. председател на Ложата. Бяха представени корените, историята, традициите и символиката на еврейските празници. След лекцията беше премиерната прожекция на документалния филм „Дом на толерантността”.

Снимки от събитието можете да видите тук.