ЗА ПЪРВИ ПЪТ В КЪРДЖАЛИ ДЖАМИЯТА Е ДОМАКИН НА НЕОБИКНОВЕНА СРЕЩА НА КУЛТУРИТЕ

03.06.2016, 13:57  →  Новини    

pamet za sinagogata v KardjaliНа 3 юни, преди започването на месец Рамазан, джамията в Кърджали беше домакин на една необикновена среща на културите, която се провежда в рамките на „Мултикултурният град“. Организаторите от Арт движение „Кръг“ представиха пред гости, млади хора и вярващи мюсюлмани своето изследване на тема „Дух и величие на османската архитектурна традиция в България”, в което са включени архиви, документи и информация за повече 20 джамии, мостове, тюрбета, кервансарии в България, както и за архитектурното наследство на най-великия османски архитект Мимар Синан (1488-1549). Един от известните проекти на този архитект у нас  е  Черната джамия, днешна църква „Св. Седмочисленици”,  осъществен, когато е бил 39-годишен. Най-големите и забележителни османски паметници в България са: Томбул джамия в Шумен, Джумая джамия в Пловдив, “Баня баши” джамия и Имарет джамия в София, Свиленградският мост, Кервансараят в Харманли, Тюрбето на Ак Язълъ Баба, Тюрбето на Демир Баба. През османския период само в София има между 50 и 84 джамии.
Арт движение „Кръг“  представи и „Кратки бележки и фотографии за най-старите еврейски молитвени храмове в България”  – информация,  илюстрирана с документални фотоси за състоянието на храмовете днес от фотоклуб „Шалом” с ръководител  Зафер Галибов. В презентацията са представени творбите на четирима фотографи: Зафер Галибов, Зелма Михаел, Веска Коен и Сами Коен.

Инициативата “Мултикултурният град”2016 ще завърши на 10 юни  на Пазара на производителите с представяне на голямо рекламно пано с архивни материали от мултикултурната памет на Кърджали.

Снимки –  официалният сайт на община Кърджали –  http://www.kardjali.bg

Djamiata v Kardjaliarh Mimar Sinan